Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anställda vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt får en "coronabonus" för välgjort arbete under 2020

Från 2021
Skyddskläder och plasthandskar.
Bildtext Arkivbild. Sjukvårdsdistriktet vill tacka sin personal efter ett tufft år.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt betalar 500 euro till alla sina anställda, som ett tack för ett välgjort jobb under det tuffa coronaåret 2020. Det beslöt sjukvårdsdistriktets styrelse under sitt möte på tisdagen. Sjukvårdsdistriktet har ungefär 8 500 anställda.

– Vi vill belöna vår personal för att vi lyckades så bra med vår verksamhet under ett mycket svårt år. Vår personal har jobbat engagerat och framgångsrikt och varje anställd har spelat en viktig roll. Med hjälp av engångsbelöningen vill vi visa, att varje arbetsinsats är värdefull. Det säger personalchef Saija Stenbacka i ett pressutskick.

Ingen beredskapspeng krävs av kommunerna i det här skedet

Så som det ser ut nu kommer sjukvårdsdistriktet inte heller att kräva en beredskapspeng av kommunerna. Det beslöt styrelsen på sitt möte. Beredskapspengen planerades för en situation, då statliga stöd inte skulle ha utbetalats.

Istället kommer sjukvårdsdistriktet att kompensera närmare 12 miljoner euro i samband med faktureringen av kommunerna för de utgifter, som uppbars för coronatestning och vården av coronapatienter under år 2020. Kommunernas betalningsandelar kommer att underskrida budgeten för 2020 med 26 miljoner euro.

– Vi lyckades vända det ekonomiska läget på ett märkbart sätt i slutet av 2020. Vi lyckades till och med knappa in på hotet om ett märkbart underskott på tiotals miljoner euro. Ännu under våren såg den ekonomiska situationen mycket svår ut, konstaterar ekonomichef Arja Pesonen.

Diskussion om artikeln