Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skärpta restriktionerna ska inte stoppa junior-VM i Finland – JVM-upplägget ska likna bubblan under skidvärldscupen i Lahtis

Från 2021
Alexander Ståhlberg efter världscupen i Lahtis 2021.
Bildtext Alexander Ståhlberg är en åkare som satsar på start i junior-VM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Junior-VM på skidor ser ut att räddas – trots coronaläget. Skidförbundet fick klartecken från myndighetshåll på måndagen.

Finlands nya, skärpta inreserestriktioner träder i kraft på onsdag och gäller till slutet av februari. Det satte frågetecken runt Finlands arrangemang av junior-VM i de nordiska skidgrenarna.

Det finska skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen uppger till Yle att JVM blir av – åtminstone som läget är för tillfället.

Gränsbevakningsäsendet gav grönt ljus i dag. Planen som skidförbundet har för att beakta idrottarnas hälsa och sättet som man klarade av att coronatesta under världscuphelgen i Lahtis är tillräckligt för att få arrangera mästerskapet.

– Vi följer givetvis också läget och myndigheternas riktlinjer, säger Hämäläinen.

Flyttades från Polen

Upplägget för junior-VM liknar det som användes under världscupen i Lahtis.

– Den normala proceduren har varit att man kommer in i bubblan efter två negativa tester. I bubblan finns vissa hälsoåtgärder som munskydd, handsprit och minimering av kontakter, säger Hämäläinen.

– Idrottarna och alla i apparaten runt som rör sig där är väldigt noggrant testade. De lever ett striktare liv i bubblan än många människor gör i sin vardag.

Junior-VM skulle ursprungligen ha ordnats i polska Zakopane, men på grund av coronapandemin flyttades mästerskapet till Finland. Längdåkningen avgörs i Vuokatti, backhoppning och nordisk kombination i Lahtis.

Tävlingarna pågår mellan den 8 och 14 februari.

Diskussion om artikeln