Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bakslag för demokraterna: Över en tredjedel av USA:s senatorer ville rösta om riksrättsåtalets konstitutionsenlighet

Från 2021
Uppdaterad 27.01.2021 10:14.
Riksrätt i USA - så funkar det - Spela upp på Arenan

Mer än en tredjedel av USA:s senatorer ställde sig bakom ett krav på att rösta om ifall riksrättsåtalet mot Donald Trump strider mot konstitutionen. Med tio rösters marginal röstade ändå senaten för att gå vidare med åtalet som planerat.

Rättegången inleds den 9 februari, men redan under tisdagen debatterade senatorerna om huruvida processen är konstitutionsenlig eller inte.

Den republikanska senatorn Rand Paul ville driva igenom en omröstning kring det, men rösterna föll 55 emot och 45 för i en omröstning under tisdagskvällen.

Just den omröstningen saknar politisk betydelse, men kan ändå tänkas ses som en fingervisning om hur republikanerna kommer rösta senare under riksrättsprocessen.

För att Trump ska fällas krävs det att 17 republikaner röstar för att döma honom. Under tisdagens omröstning var det bara fem som röstade med demokraterna, resten – 45 republikaner – ville förklara åtalet ogiltigt.

Enligt Rand Paul visar omröstningens resultat att försöket att fälla Trump var dödfött från första början.

– Hur kan du gå vidare och fälla någon efter att ha röstat för att hela processen bryter mot konstitutionen? frågade Rand Paul sig, och sa att omröstningens resultat är en stor seger för republikanerna, rapporterar CNN.

''En fråga om lagenlighet''

Det är ändå inte säkert att alla som röstade för att ta reda på åtalets konstitutionsenlighet kommer rösta mot att döma Trump, även om demokraternas möjligheter att få Trump fälld ser ut att krympa.

Den största frågan som både juridiska experter och senatorer grubblar över är huruvida man kan döma någon som redan har avgått.

Republikanen John Thune argumenterar för att senatorerna inte är bundna till att rösta som under tisdagens omröstning.

– Det var fråga om lagenlighet. Jag anser att det inte binder någon till att rösta på ett visst sätt då rättegången inleds.

Enligt Thune är knäckfrågan just huruvida man kan döma någon som inte längre är i tjänst. Han säger att flera republikaner antagligen ville ta reda på det, eftersom han anser att åtalet står på skakiga ben ur en konstitutionell synvinkel.

Senaatin republikaanijohtaja halusi kahden viikon valmistautumislykkäyksen virkarikosoikeudenkäyntiin. McConnell kuvattiin kongressissa 22. tammikuuta 2021.
Bildtext Republikanernas senatsledare Mitch McConnell ville ta reda på ifall åtalet är lagenligt.
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Mitch McConnell bland dem som ville rösta om processens lagenlighet

Bland dem som ville ha en omröstning om ifall riksrättsprocessen är konstitutionsenlig eller inte fanns republikanernas senatsledare Mitch McConnell – som själv inte sagt hur han kommer att rösta i februari.

McConnell har uppmanat republikanerna att rösta efter eget samvete, och just nu uppskattas en handfull republikaner vara beredda att fälla Trump.

Trump anklagas för anstiftan till uppror efter stormningen av Capitolium den 6 januari.

Källor: AP, CNN, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln