Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här många har fått coronavaccin i Finland – vår grafik visar hur många som vaccinerats i din kommun

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 17:07.
En kvinna med munskydd håller en spruta med vaccin framför sitt ansikte.
Bildtext I Finland är sjukvårdspersonalen bland de första som vaccinerades.
Bild: /All Over Press

Coronavaccineringarna har kommit igång i hela Finland och antalet vaccinerade ökar i en stabil takt. I vår grafik kan du följa med vaccineringsläget i landet.

De första vaccindoserna gavs den 27 december till anställda som jobbar med coronapatienter inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Efterhand har vaccineringarna i andra regioner också kommit igång, och nu har alla sjukvårdsdistrikt påbörjat vaccineringarna.

Det är främst sjukvårdspersonal och äldre personer som vaccineras först. Här kan du läsa om varför det inte vaccineras mest i de områden i Finland som drabbats mest av coronaviruset.

I vår grafik kan du följa med vaccineringstakten. Eftersom vaccinet måste ges i två doser för fullt skydd följer vår grafik både siffrorna för hur många som fått fullt skydd och hur många som än så länge bara fått den första vaccindosen.

Uppgifterna baserar sig på Institutet för hälsa och välfärds vaccinationsregister. En person som fått vaccinet bokförs som vaccinerad i det sjukvårdsdistrikt personens nuvarande hemkommun hör till och i andra hand på den kommun i vilken den organisation som gett vaccinationen verkar.

Här kan du se hur vaccineringen framskrider i världen. Det är Storbritannien som hunnit längst med vaccineringarna mot coronaviruset i Europa. Ser man på hela världen går Israel i främsta ledet.

Diskussion om artikeln