Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan 32 000 patientjournaler från Vastaamo-läckan publicerades igen på Tor-nätverket

Från 2021
Uppdaterad 27.01.2021 12:49.
En närbild på en telefonskräm. På skärmen syns ett inlägg på ett diskussionsforum publicerat av användarnamnet ransom_man.
Bildtext I oktober publicerade signaturen ransom_man 33 000 personers patientjournaler på nätet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Natten till onsdag läckte nästan 32 000 finländares personuppgifter igen ut på Tor-nätverket, enligt Yle Uutiset. Det ska vara frågan om samma uppgifter som publicerades redan i höstas, men gärningsmannen kan vara ny enligt polisen.

Enligt uppgifter till Yle Uutiset har personen, som la ut uppgifterna i natt, troligtvis kommit över dem i samband med läckan från psykoterapicentret Vastaamo tidigare i år.

Utredningsledare Marko Leponen på Centralkriminalpolisen berättar att det i det här läget är omöjligt att veta vilka motiv personen som publicerat uppgifterna har.

Uppgifterna delades på två olika diskussionsforum på Tor-nätverket natten till onsdag och inläggen innehöll endast länkar till filer med patientjournaler.

Uppgifterna ska vara samma som läckte i höstas, men det handlar om en mera uppstädad version enligt polisen.

- Det är svårt att utreda motiv eftersom vi inte vet hur många personer som kommit över uppgifterna. Gärningsmannen har säkert någon orsak till varför hen lagt ut en mindre rörig version av materialet som tidigare publicerats, säger utredningsledare Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen.

Marko Leponen, rikoskomisario, Keskusrikospoliisi, kyberrikostorjuntakeskus
Bildtext Kriminalkommissarie Marko Leponen säger att det är svårt att utreda motiv när man inte ens vet hur många personer som kommit över uppgifterna.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Kan vara olagligt att också läsa de läckta uppgifterna

Det var i oktober i fjol som 33 000 personers patientjournaler med personuppgifter publicerades första gången för vem som helst att ladda ner.

Enligt polisen är det första gången sedan hösten som personuppgifterna från läckan delas igen i så här stor utsträckning.

Personen som ursprungligen publicerade uppgifterna har försökt, och i viss mån lyckats, utpressa tidigare Vastaamopatienter på pengar.

Polisen tror ändå att den ursprungliga utpressaren av misstag publicerade uppgifterna på nätet. Därför är det också möjligt att den person som läckte informationen i natt inte är samma person som läckte uppgifterna tidigare.

Psykoterapicentret Vastaamo fick redan i mars 2019 veta om att någon kommit över patientuppgifterna, eftersom hackaren skickade ett meddelande till centret i hopp om betalning.

Först ett och ett halvår senare, i oktober 2020, informerades polisen och personerna vars uppgifter läckt om händelsen i och med att hackaren publicerade allt på Tor-nätverket.

Det är olagligt att sprida patientjournaler och personuppgifter och enligt rättsexperter kan det också vara olagligt att läsa andras journaler.

Kan ta år innan någon åtalas

Utredningsledare och kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen har i tidigare intervjuer med Svenska Yle berättat att stulna id-uppgifter från Vastaamo i viss utsträckning använts för att begå brott.

Utredningen fortskrider, även om det utåt sett kan se ut som att saker stampar på stället.

– Vi har gjort framsteg. Bevismaterialet som vi har samlat på oss för oss framåt och vi ser positivt på att vi har chans att lösa det här fallet, säger Leponen.

Det kan ändå ta flera år innan personerna som lyft en gruppåtalan gällande Vastaamofallet kan få rättvisa.

Artikeln är en omarbetad version av Yle Uutisets artikel Ehkä jopa 32 000 Vastaamon potilaan tiedot ilmestyivät viime yönä Tor-verkkoon – poliisi: "Emme tiedä, monenko käsissä tietokanta on"

Diskussion om artikeln