Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dansk badmintonstjärna vann matchbollen med söndrig racket: "Vet inte vad som hände, kanske jag är för stark"

Från 2021
Viktor Axelsen vann två tävlingar i Bangkok.
Bildtext Viktor Axelsen vann två tävlingar i Bangkok.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Den danske badmintonstjärnan Viktor Axelsen gick från klarhet till klarhet i två högklassiga turneringar som gick av stapeln i Bangkok. Den före detta världsmästaren vann bägge tävlingarna, men det var kanske ändå kvartsfinalen i den senare tävlingen som blev allra mest minnesvärd – på grund av en söndrig racket.

Till följd av coronapandemin är lejonparten av alla badmintontävlingar inhiberade eller flyttade, men i Thailand är läget av allt att döma någorlunda under kontroll. Därför har Bangkok kunnat agera värd för två högklassiga tävlingar efter varandra.

I herrsingeln lyckades dansken Viktor Axelsen vinna bägge turneringarna. Det blev tio matchsegrar i följd, och bara en setförlust. I söndagens final besegrade han sin landsman Hans-Kristian Vittinghus med 21–11, 21–7 och i finalen veckan innan vann han över Hongkongs Ng Ka Long Angus med 21–14, 21–14.

Skaftet i handen

Men det var som sagt kvartsfinalen i den senare tävlingen som slutade på ett högt anmärkningsvärt sätt.

Axelsen har vunnit första set över Malaysias Daren Liew med 21–16 och har matchboll vid ställningen 20–15.

Dansken slår ett vanligt backhandslag och malaysiern tror att bollen ska gå ut på längden, men den hålls innanför linjen vilket innebär att Axelsen vinner bollen och matchen. Så står han där med bara racketskaftet kvar i handen – själva ramen har lossnat under slaget.

– Ja-a, vet inte vad som hände. Kanske jag bara är för stark, skämtade Axelsen.

– Det var ganska roligt. Jag tror att det var första gången i historien som man vinner den sista bollen med en söndrig racket, säger Axelsen till Guardian Sport.

Axelsen vann sedermera turneringen och kvitterade ut en check på 70 000 US dollar. Thailandresan var minst sagt lönsam för 27-åringen: segern veckan innan inbringade även den 70 000 dollar.

Spanskan Carolina Marin vann damsingeln i bägge turneringarna.

EM i Finland

Om några veckor kommer Viktor Axelsen och det danska landslaget till Finland för att spela Lag-EM som går av stapeln i Vanda den 16–20 februari.

Finlands landslag möter den solklara förhandsfavoriten Danmark i öppningsmatchen den 16 februari.

Finlands matcher samt bägge semifinalerna och finalen sänds på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln