Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Hangö är som ett USA i miniatyr, staden uppdelad i två läger" – nu får invånare fundera på framtidens Hangö

Från 2021
Hangö-skylt vid en strand. På skylten finns fyra ritade badhytter, sol, strand, blå himmel och texten Hanko-Hangö.
Bildtext Invånare efterlyser en bättre dialog i Hangö.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Hur ska Hangö utvecklas under de närmaste åren? Invånarna får nu kommentera det nya utkastet till strategi för Hangö. En öppen dialog saknas men det positiva är en välfungerade vardag.

– Jag efterlyser en lite mera öppen och saklig atmosfär i hela Hangö. Ibland känns det som om vi skulle vara ett USA i miniatyr, säger Magnus Roth.

– De senaste fyra åren har befolkningen varit uppdelad i två läger. En del är oroade över att utomstående tar över vår stad, och så finns de andra som ser att utomstående kan föra något bra med sig, konstaterar Magnus Roth.

För mig är nog tiden det bästa med Hangö. Jag har kommit fram till att största delen av ens liv är vardag och jag vill att min vardag ska fungera

Hangöbon Cata Holappa

Fyrabarnspappan Magnus Roth och singeltjejen Cata Holappa har båda valt att bo i Hangö. Cata har nyligen flyttat tillbaka till staden efter att ha varit bosatt i London. Vad är det som får dem att välja att bo i Hangö?

– För mig är nog tiden det bästa med Hangö. Jag har kommit fram till att största delen av ens liv är vardag och jag vill att min vardag ska fungera, säger Cata Holappa.

– Den service jag och mina barn behöver i vardagen finns här. Digitaliseringen har gjort att vissa tjänster som avslutats i Hangö inte längre behövs, som till exempel skatteverket, säger Magnus Roth.

Bild på person utomhus.
Bildtext En öppen och saklig atmosfär, det efterlyser Magnus Roth för att kunna utveckla Hangö.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Cata Holappa talar om värden som stiger fram i vår allt mera hektiska värld; balans mellan jobb och fritid, livskvalitet samt möjligheten till ett naturnära liv.

– Jag vill ha mental kapacitet att studera, jag vill träffa vänner utan att det ska bli ett projekt. Det är sådant som jag kanske tidigare tagit för givet och då man inte har det upptäcker man hur värdefullt och sällsynt det är, säger Cata Holappa.

Artikeln fortsätter efter arenaklippet.

Är vi en lugn halvt sovande naturstad eller en evenemangsmetropol? Jag tycker vi borde hitta en linje där båda två ryms med samtidigt

Hangöbon Magnus Roth

Precis som i de flesta kommuner i vårt land finns det stora utmaningar i även Hangö. Enligt Magnus Roth är den stora utmaningen i Hangö att kunna acceptera att det finns olika intressen i den tudelade stad.

– Är vi en lugn halvt sovande naturstad eller en evenemangsmetropol? Jag tycker vi borde hitta en linje där båda två ryms med samtidigt. Det finns folk som tycker att det ska vara lugn och ro här, och så finns det folk som tycker att det ska vara lite hålligång på sommaren, konstaterar Magnus Roth.

– Jag tycker att Hangö ska vara en plats för alla. Här kan man leva gott oavsett om man är barnfamilj, singel, inflyttad, vad än man jobbar med. Att här finns en plats för alla och alla kan känna att de hör hemma här trots olika förutsättningar, olika drömmar och olika mål, anser Cata Holappa.

Kvinna i närbild
Bildtext Att lyssna på invånarna och försöka få med så många synvinklar som möjligt ser Cata Holappa som viktigt för att utveckla Hangö.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Cata Holappa efterlyser även en nationell strategi för kommunernas överlevnad eftersom Hangö är på inget sätt unikt med sitt minskande invånarantal.

– Utmaningen där är att hitta den nationella strategin för det hela, hur ser man det på en nationell nivå? Vill man faktiskt att det ska fortsätta på det här sättet eller hur ska man kunna stödja kommunerna att utvecklas, frågar hon.

Från ensidig information till dialog

Hangö kunde bli en mera attraktiv boendemiljö och då handlar det inte enbart om investeringar och pengar, utan snarare om dialog och om att invånarna känner sig delaktiga i det lokala samhället.

– Jag skulle vilja ha mera öppenhet och mera vettig dialog, säger Magnus Roth.

Kvinna tittar ut över snöig strand och hav
Bildtext Balans mellan jobb och fritid och livskvalitet samt möjligheten till ett naturnära liv. Det uppskattar Cata Holappa i Hangö.
Bild: Ilse Klockars / Yle

– Och att man utöver sin egen synvinkel även tar i beaktande alla möjliga synvinklar och för en dialog snarare än att det informeras uppifrån, anser Cata Holappa.

Hon konkretiserar det genom att förslå att stadens informationsmöten kunde utvecklas till ett forum för aktiv diskussion.

– Se det inte som information från staden till invånarna utan snarare som ett tillfälle för dialog och diskussion med olika workshoppar. Lyssna på invånarna och försök få med så många synvinklar som möjligt, det tror jag att skulle vara viktigt, poängterar Cata Holappa.

Varje invånare har ett ansvar

För att utveckla Hangö till ett attraktivare ställe att bo på efterlyser även Magnus Roth mera dialog mellan staden och dess invånare.

För att skapa ett bättre diskussionsklimat i staden borde allmännyttan ställas fram om egennyttan.

– Där tycker jag att alla har ett eget ansvar, också vi kommuninvånare att den dialogen ska ske på ett vettigt sätt, betonar han.

– Det är inte meningen att en informationskväll ska gå ut på det att kommuninvånarna kommer dit med negativ inställning och deras enda uppgift är att hacka ner på allt som tjänstemän och politiker försöker åstadkomma utan det måste föras en vettig dialog, säger han.

Artikeln fortsätter efter arenaklippet.

Invånare i Hangö önskar ett bättre diskussionsklimat och en mera öppen dialog

5:52

Även vi invånare borde öppna ögonen och inse att vissa saker som kanske inte berör mig personligen kan ändå utveckla Hangö som helhet

Hangöbon Magnus Roth

Han efterlyser även en positivitet och tolerans för nyutveckling, även om det inte alltid är ligger i ens eget intresse.

– Jag anser att vi inte borde se olika grupperingar som vinner eller förlorar på utveckling utan borde se det som en helhet. Även vi invånare borde öppna ögonen och inse att vissa saker som kanske inte berör mig personligen kan ändå utveckla Hangö som helhet, och då ska man vara öppen för sådan utveckling, understryker Magnus Roth.

Distansarbete ersätter fabriker

Att locka nya invånare handlar i dagens värld mera om värderingar och om distansarbete än om att fysiskt bygga mera fabriker på udden. Cata Holappa har själv distansjobbat för ett företag i London.

– Under de senaste månaderna har vi sett hur bra det går att jobba på distans. Även i sådana branscher där man trodde att det inte är möjligt. Det går att genomföra, vi behöver inte nödvändigtvis ha alla arbetsplatser här, nuförtiden finns det arbetsplatser som är så digitala att man kan jobba varifrån som helst, konstaterar Cata Holappa.

Kvinna i profil tittar ut över vintrigt hav
Bildtext Cata Holappa har distansjobbat för ett företag i London och vet att det är möjligt att bo i Hangö och jobba över hela världen.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Hon ser även att det vore viktigt att föra fram olika människors berättelser för att göra bilden av Hangö mera mångsidig och attraktiv.

– Vi identifierar oss med andra människor. Om man får höra hurdana människor det bor i Hangö, då kanske man ser att även jag skulle passa in där.

– Det finns personer som jobbar tre dagar i veckan hemifrån och pendlar två dagar i veckan, och det går att genomföra. Det finns personer som frilansar och har alla sina uppdrag i Asien. Det går jättebra att bo i Hangö och göra det, konstaterar Cata Holappa.

Vad borde göras bättre i framtiden?

Sammanfattningsvis ber jag Magnus Roth och Cata Holappa räkna upp tre saker som sett med deras ögon kunde göras bättre än vad det görs i dag.

– Mera samarbete mellan olika sektorer i staden, dialogen kunde utvecklas så att man lyssnar på alla, och så kunde staden vara mera aktiv och samarbeta med olika andra aktörer som föreningar, säger Cata Holappa.

– Öppenhet, hänsyn till varandra, och snabba i upp beslutsfattandet, säger Magnus Roth.

Hur vill du utveckla Hangö? Utkastet till en ny strategi för Hangö stad kan du läsa på staden webbplats. Du kan även svara på en enkät om hur du vill utveckla Hangö. Svara senast till den 3.2.

Diskussion om artikeln