Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands skidförbund ber Internationella skidförbundet FIS utreda Bolsjunovs angrepp på Mäki

Från 2021
Aleksandr Bolsjunov tappade fattningen på upploppet.
Bildtext Aleksandr Bolsjunov tappade fattningen på upploppet.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Finlands skidförbund ber det internationella skidförbundet Fis utreda Aleksandr Bolsjunovs regelbrott i skidvärldscupen i Lahtis i helgen. Enligt Finlands skidförbund hör ingen som helst form av våld hemma i skidsporten.

Det var i söndags som herrarnas skidstafett i Lahtis fick en dramatisk avslutning.

Joni Mäki och Aleksandr Bolsjunov gjorde upp om andraplatsen på målrakan och när Mäki valde spår brände ryssen propparna och slog till Mäki.

Efter målgången tacklade en förbannad Bolsjunov omkull Mäki som uppges ha stött sin högra hand. Ryssland diskades efter incidenten.

Bolsjunov och Rysslands skidförbund har offentligt bett om ursäkt för tacklingen. Finlands skidförbund har mottagit och godkänt ursäkten, men vill ännu att disciplinorganet Fis Court ser över Bolsjunovs straff och kontrollerar att det står i rätt proportion till det skedda.

Redan tidigare sade verksamhetschefen på Skidförbundet Ismo Hämäläinen att förbundet kommer att ta kontakt med disciplinorganet. Och nu har man alltså gjort det, meddelar Skidförbundet i ett pressmeddelande på onsdagen.

Förbundet skriver i pressmeddelandet att man också i framtiden vill kunna njuta av spännande tävlingar utan sammandrabbningar som den i söndags.

– De hör inte hemma i skidsporten, säger Skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi.

Diskussion om artikeln