Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag faller domen mot mannen som mördade tyske politikern Walter Lübcke på grund av hans flyktingpolitik: Åklagaren yrkar på livstids fängelse

Från 2021
Begravning för den mördade politikern Walter Lübcke i juni 2019.
Bildtext Begravningen för Walter Lübcke ordnades i St. Martins-kyrkan i Kassel, Tyskland i juni 2019.

I Tyskland faller i dag domen i ett mycket uppmärksammat mordfall. En 47-årig man står åtalad för att ha mördat den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke. Mordmotivet ska ha varit CDU-politikerns hållning i flyktingpolitiken.

Natten till den andra juni år 2019 hittas den kristdemokratiske lokalpolitikern Walter Lübcke livlös i trädgården till sitt hem strax utanför staden Kassel.

Där familj och räddningspersonal först misstänker att det handlar om ett sjukdomsfall visar ändå obduktionen att den 65-årige Lübcke dog av en skottskada i huvudet.

Redan i ett tidigt skede står det klart att dådet sannolikt har ett politiskt motiv. Högerextremister har flera gånger mordhotat Lübcke för dennes hållning i flyktingpolitiken.

DNA-spår leder polisen till en då 45-årig man som grips två veckor efter dådet. Mannen har ett högerextremt förflutet och under 1980- och 90-talen har han gjort sig skyldig till flera rasistiska brott.

Under de senaste åren hade den misstänkte mannen ändå levt ett mer tillbakadraget liv och år 2015 bedömde säkerhetstjänsten felaktigt att han inte längre utgjorde någon fara.

Som en direkt följd av attentatet har säkerhetstjänsten i delstaten Hessen på nytt sett över de bedömningar som har gjorts över aktiva och inaktiva högerextremister.

Hot och hat för hållning i flyktingfrågan

Motivet bakom dådet ska gå att spåra till en tillställning i oktober 2015 där Lübcke försvarade att Tyskland tar emot flyktingar.

Kommunalpolitikern från Kassel talade om att man måste stå upp för de värderingar som gäller i Tyskland och om man inte är införstådd med de här värderingarna är det fritt fram att lämna landet.

Den misstänkte gärningsmannen deltog i tillställningen tillsammans med den man som nu också står inför rätta, åtalad för medhjälp till mord.

Efter sitt uttalande översköljdes Walter Lübcke av en våg av hat från ytterhögern.

– Det var en av oss som hotades och mördades för sin hållning och sina värderingar. Brottet var en följd av onda ord, säger kristdemokraternas nyvalde partichef Armin Laschet.

– Jag vill samtidigt göra en sak helt klar, vi kommer inte att låta högerterrorister och brandstiftare förstöra landet, fortsätter Laschet.

Åklagaren i fallet Lübcke yrkar på livstids fängelse med så kallad säkerhetsförvaring efter avtjänat straff.

Den åtalade mannen har erkänt att det var han som sköt Walter Lübcke. I rätten har han betecknat dådet som fegt och grymt, samtidigt som han också har beskyllt den andre åtalade mannen för sin radikalisering.

Den i dag 47-årige mannen står också åtalad för att ha knivhuggit en irakisk flykting år 2016.