Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen diskuterade coronapandemin - Marin: Jag hoppas vi inte schabblar bort vårt försprång genom att luckra upp restriktioner

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 10:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen samlas till förhandlingar på Ständerhuset - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen var samlad under onsdagskvällen för att diskutera coronasituationen. Bland annat diskuterades hur man i år ska göra med säsongsarbetarna som är så viktiga för jordbruket.

Enligt uppgifter till Yle Uutiset kommer man inte reglera antalet säsongsarbetare som man gjorde ifjol.

I fjol somras bestämde regeringen att sammanlagt 9 000 personer fick ta sig till Finland från länder utanför Schengen-området för att jobba inom jordbruket. Runt 7 000 personer tog tillvara på chansen.

Enligt uppgifter till Yle Uutiset föreslår Jord- och skogsbruksministeriet att man i år frångår färdiga kvoter och i stället tar emot gästarbetare enligt behov.

Arbetarna skulle göra två coronatest, ett genast när de anländer till Finland och ett 72 timmar senare. Mellan testtillfällena skulle personen försättas i karantän.

Statsminister Sanna Marin sa före regeringen inledde sitt möte att ärendet gällande säsongsarbetarna är så komplext att alla beslut inte kan fattas på en gång.

- Jag har förstått att det finns rättsliga problem som måste lösas innan vi kan bestämma exakt hur det blir med säsongsarbetarna, sa Marin.

Arbetstagarna behövs för att plantera skog och för skördearbetet. Dessutom behöver växthusen hjälp.

Tanken är också att arbetsgivarna skulle få en allt viktigare roll i att se till att säsongsarbetarna hålls isolerade då de reser från flygplatsen till sina arbetsplatser.

Bimi -nimellistä varsiparsakaalia vilejllään Leppävirroilla
Bildtext Säsongsarbetare behövs speciellt under den viktiga skördetiden.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Statsminister Marin: Nu är inte läge att luckra upp restriktioner

Flera kommuner i huvudstadsregionen beslöt på onsdagen att man fortsätter ordna hobbyverksamhet för barn och unga, trots att regeringen rekommenderat en stramare linje.

Statsminister Sanna Marin sade inför mötet i Ständerhuset att hon gärna skulle se att alla jobbade tillsammans för en enad coronalinje, istället för att fatta beslut på egen hand.

- Jag anser att det inte är en rätt tidpunkt att diskutera hur olika coronarestriktioner ska luckras upp. Finlands styrka har hela tiden varit att vi i förebyggande syfte fattar tillräckligt stränga beslut och jag hoppas att vi inte schabblar bort det och luckrar upp restriktioner för tidigt.

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko tror att huvudstatregionens beslutsfattare haft hjärtat på rätt plats då de fattat beslut gällande ungas fritid.

- Jag vet att huvudstadsregionen nog tar läget på allvar. Jag tror att regionen har fattat beslut utgående från ungas välmående. Jag är nöjd över att regionen konstaterat att det är upp till vuxna att se till att hobbyverksamheten öppnas upp igen på ett säkert sätt. Det är vi vuxna som ser till att regler följs, sa Saarikko.

Centerns ordförande Annika Saarikko
Bildtext Saarikko vet hur viktig hobbyverksamhet är för landets unga.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Marin påpekade också att Finland snart kan vara i en liknande situation som i våras då kommunerna och sjukvårdsdistrikten inte kunde fatta egna beslut gällande restriktionerna.

Istället skulle regeringen fatta beslut om restriktioner, som hela landet måste följa.

Vem ska stå för arbetshälsovårdens coronavaccin?

Förutom säsongsarbetarna diskuterade regeringen också epidemiläget och vaccineringarna på onsdagen.

Bland annat funderade man på arbetsmarknadsorganisationernas förslag gällande vem som betalar för företagshälsovårdens coronavaccin.

Till exempel ersätts influensavaccinen till 60 procent, medan arbetsgivaren står för den resterade delen. Arbetsmarknadsorganisationerna föreslår att coronavaccinen skulle ersättas till 100 procent.

Testtvång vid gränserna diskuterades inte

Någonting som däremot inte diskuterades på onsdagen är ett lagförslag som skulle förutsätta ett coronatest då man reser till Finland.

Ett tidigare lagförslag godkändes inte av Justitieministeriet, och enligt uppgifter ska också det nya förslaget innehålla juridiska problem.

För tillfället utreds ifall klausuler i smittskyddslagen som berättigar regionförvaltningsverket att tvinga människor till hälsotest också kan användas vid gränserna.

Tanken är att obligatoriska coronavirustest för inresande skulle stoppa den brittiska coronavirusvarianten från att börja spridas ytterligare i Finland, förklarade statsminister Sanna Marin innan regeringen samlades.

- Jag är orolig för att den brittiska varianten börjar sprida sig i Finland eftersom resenärerna motsätter sig coronatest. Ett alternativ kunde också vara att flygbolagen och båtarna skulle kräva att passagerarna har ett negativt coronatest för att stiga ombord, sade statsminister Sanna Marin inför förhandlingarna.

Hittills har resenärerna varit rätt motvilliga till de frivilliga testen.