Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas och Rysslands nya mjuka maktmedel: Leverera coronavaccin till fattiga länder

Från 2021
Uppdaterad 03.02.2021 10:22.
Sinopharms logo
Bildtext Sinopharm har utvecklat det kinesiska Sinovac-vaccinet.
Bild: EPA

Hittills har kinesiska och ryska vaccinforskare inte kunnat övertyga hela resten av världen om hur trygga och effektiva ländernas coronavaccin är. Ändå har många länder valt de kinesiska och ryska vaccinen. I brist på annat eller för att Ryssland och Kina spelat sina kort rätt?

Kina och Ryssland använder coronavaccin som mjukt maktmedel

6:02

Runtom i världen kämpar världens länder för att se till att det egna landets befolkning ska bli vaccinerade så fort som möjligt.

Det pågår en kapplöpning om de vaccindoser som finns att tillgå. Många vaccintillverkare, så som Pfizer Biontech och Astra Zeneca, har haft problem med produktionen av vaccin.

Enligt en beräkning som gjorts av Global Health Institute har länderna med den allra högsta inkomstnivån köpt över 60 % av vaccindoserna, trots att dessa länder representerar bara 16 % av världens befolkning.

Världens fattigaste länder har hittills varit tvungna ställa sig sist i coronavaccinkön.

Länderna har fått löften om att få upp till 20 % av de vaccindoser som krävs för att vaccinera befolkningen via det WHO-ledda initiativet Covax.

Coronavaccin av merket Pfizer-Biontech.
Bildtext Många länder har höga förväntningar på att få vaccindoser från Pfizer Biontech, men liksom Astra Zeneca dras bolaget med produktionsproblem.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Covax-initiativet har tecknat sina största avtal om vaccin till världens fattigaste länder med Pfizer Biontech och Astra Zeneca, två bolag som dras med problem i vaccinproduktionen.

Upphäv patenten för coronavaccin?

Ett ytterligare problem med tanke på tillgången på coronavaccin i världen är patentskyddet.

Världens stora vaccintillverkare, uppbackade av bland annat USA, Storbritannien och Schweiz, motsatte sig ett förslag i Världshandelsorganisationen WTO i slutet av året om att tillfälligt luckra upp patentskyddet för covid-19 vaccin.

Sydafrika och Indien hade drivit frågan om att patenten för coronavaccin tillfälligt borde upphävas för att fler vaccintillverkare skulle kunna producera och leverera vaccin också till fattigare länder.

Kinas och Rysslands "vaccindiplomati"

Nu har istället Kina och Ryssland börjat leverera de första lådorna vaccin till världens fattigaste länder och regioner.

En fördel med de kinesiska och ryska vaccinen är det billigare priset jämfört med många västerländska vaccin.

Kina använder vaccinet bland annat för att förbättra Kinas internationella image och för att förbättra relationerna med länder där Kina har strategiska intressen

― Yanzhong Huang, forskare

Många forskare har beskrivit ländernas donationer av vaccin och vaccinavtal som vaccindiplomati.

- Kina använder vaccinet bland annat för att förbättra Kinas internationella image och för att förbättra relationerna med länder där Kina har strategiska intressen, säger hälsoforskaren Yanzhong Huang från Council for Foreign Relations till nyhetskanalen CNN.

Meri Koivusalo, professor i global hälsa vid Tammerfors universitet, håller med om att det knappa vaccinläget i världen har öppnat upp för möjligheten att använda erbjudande av vaccin i diplomatiska syften.

Och om de kinesiska och ryska vaccinen visar sig vara trygga och tillförlitliga kan dessa vaccin de facto spela en viktig roll för den globala folkhälsan.

- De här vaccinen kan på lång sikt bli betydelsefulla för många länder, också av den anledningen att det inte krävs extremt kalla förhållanden under transporterna, säger Koivusalo.

Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Australien 7.2.2017
Bildtext Kinas utrikesminister Wang Yi har rest till flera afrikanska länder och lovat leverera kinesiska vaccin.
Bild: EPA/MICK TSIKAS

Kina har donerat vaccin till exempelvis Kambodja, Pakistan och Filippinerna.

Kinas utrikesminister Wang Yi har rest till flera länder på den afrikanska kontinenten.

Bland annat Demokratiska republiken Kongo och Nigeria har fått löften om att vaccin är på väg under våren.

Ryssland har också varit aktiva i att sprida sitt Sputnik V vaccin utrikes.

En sjukskötare håller upp en vaccinflaska.
Bildtext Miljontals personer i Ryssland har vaccinerats med vaccinet Sputnik V. Internationella vaccinforskare anser att det saknas väsentlig information om vaccinets trygghet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den palestinska myndigheten har knutit ett avtal om att köpa det ryska vaccinet till Gaza och Västbanken.

Den första leveransen på 5000 doser ska vara en "personlig gåva av president Putin" till palestinierna.

Det här sker i ett läge där Israel inte levererat vaccin till de palestinska områdena medan Israel redan vaccinerat en fjärdedel av israelerna.

Nyligen blev det också klart att Bolivia och Algeriet knutit ett avtal om det ryska vaccinet.

... och Indien vill utmana Kina

Indien har nyligen börjat donera vaccin till grannländerna i vad som tolkats som ett sätt att utmana Kina som regional maktfaktor.

Flera miljoner doser vaccin har donerats till sydostasiatiska grannländer som Bangladesh, Myanmar, Nepal och Seychellerna.

Tidningen Times of India skriver rakt ut att vaccingåvorna är en del av Indiens "vaccindiplomati" och ett led i Indiens regionala maktkamp med Kina.

Indien, som är världens största vaccintillverkare, har på det lokala Serum Institutet börjat producera Astra Zenecas coronavaccin med licens.

Dessutom producerar ett indiskt bolag ett annat coronavaccin (Covaxin)

Är Kinas, Rysslands och Indiens vaccin trygga?

Ett stort frågetecken kring de ryska och kinesiska vaccinen är att forskarna inte på ett transparent sätt delat med sig av information om vaccinens trygghet och effektivitet till det internationella forskarsamfundet.

Hittills har det till exempel inte publicerats expertgranskade vetenskapliga artiklar som skulle redogöra för all relevant data kring vaccinens fas 3-studier.

(Uppdatering 3 februari: The Lancet Lovande resultat från ryska coronavaccinet Sputnik V)

Det finns också en oro kring hur säkert det är att använda det indiska Covaxin-vaccinet som tagits fram av Bharat Biotech-labbet.

Vaccinet har tagits i bruk i Indien och också donerats till grannländer trots att vaccinet inte ännu genomgått alla testfaser.

I brist på andra alternativ har många länders politiska eliter valt att lita på de två stormakterna.

- Om vaccinen visar sig fungera som de ska har Kina och Ryssland lyckats ge en signal till de här ländernas medborgare att stormakterna kan ta hand också om deras hälsa. Här finns tydliga maktpolitiska element i den här sortens vaccindiplomati, säger
Mika Aaltola, direktör på Utrikespolitiska institutet i en intervju för Svenska Yle.

Mika Aaltola understryker ändå att knappheten av vaccin – runtom i världen, inte bara i Europa och USA – är det som just nu skapar de största konflikterna.

- Vaccindiplomatin har hittills inte skapat så väldigt stora meningsmotsättningar i världen. I nuläget har ingen möjlighet att utöva vaccindiplomati i väldigt stor utsträckning, säger Aaltola.

Artikeln uppdaterad 3 februari med länk till artikel om The Lancets nya uppgifter om det ryska coronavaccinet.

Diskussion om artikeln