Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionens städer öppnar sina lokaler för barn och ungas hobbyer – annars fortsätter restriktionerna hela februari

Från 2021
Uppdaterad 27.01.2021 17:39.
Pargas IF:s gymnaster övar på att stå på händerna.
Bildtext Hobbyverksamheten för barn och unga återvänder till Helsingfors, Esbos, Vandas och Grankullas lokaler i början av februari.
Bild: Yle/ Nora Engström

Städerna i huvudstadsregionen öppnar igen sina lokaler för hobbyverksamhet för barn och unga under 20 år. Annars fortsätter restriktionerna med anledning av coronapandemin till slutet av februari. Det här meddelade coronakoordineringsgruppen på onsdagen.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp höll presskonferens under onsdagseftermiddagen.

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt berättade att uppgifter från Huslab visar att antalet coronatester varit lägre i januari än i december.

– Och när det gäller andelen positiva testresultat är andelen högst bland 16–18-åringar och 19–30-åringar, lyfte Mäkijärvi fram.

"Restriktionerna har ökat ångesten och stressen bland unga"

Trots den här statistiken har koordineringsgruppen nu fattat beslut att igen öppna städernas lokaler för barn och unga.

Hobbyverksamhet för barn och unga under 20 år har inte fått pågå i städernas lokaler under december och januari då man velat förhindra smittspridning.

Men från och med den första februari öppnar Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda sina lokaler igen.

Det här beslutet gäller för idrottslokaler, kulturlokaler, skolor, bibliotek och ungdomslokaler.

– Restriktionerna har ökat ångesten och stressen bland unga. Det här rapporterar både studerandehälsovården, ungdomsarbetet, lärare och barnskyddet, sa Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) under presskonferensen.

"Väldigt bekymmersamt att barn och unga rört på sig mindre under coronapandemin"

Vapaavuori påpekade också att de tillfälliga restriktionerna utgör en längre tid i barn och ungas liv än för vuxna.

– Det är väldigt bekymmersamt att barn och unga rört på sig mindre under coronapandemin, då vi vet från tidigare att barn och unga rör på sig för lite, sa Vapaavuori.

Arrangörerna för hobbyverksamheten har ansvar för att anvisningarna om att undvika närkontakter, begränsa deltagarantalet och använda munskydd följs. Munskydd behövs inte under idrottsprestationer och krävs inte av barn under 12 år.

– Om anvisningarna inte följs kan turer inhiberas och verksamheten avbrytas, sa Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä.

När det gäller hobbyverksamhet för personer över 20 år fortsätter städernas restriktioner för den verksamheten öppnas inte lokalerna.

Distansundervisningen fortsätter

Gymnasierna fortsätter ha distansundervisning till slutet av tredje perioden och för yrkesskolor fortsätter distansundervisningen till slutet av februari.

Coronakoordineringsgruppen meddelade ändå på onsdagen att distansundervisningen i andra stadiet bedöms på nytt nästa vecka.

Biblioteken är fortsättningsvis, i februari, öppna med restriktioner. Därmed önskas att man på förhand reserverar material som man hämtar från biblioteket. Munskydd krävs också i biblioteket.

Tillägget om distansundervisning lades till i artikeln kl.17.39

Programmet är inte längre tillgängligt
Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp berättar om fortsatta restriktioner - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln