Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En morgon var Julias katalysator bortskuren – katalysatorstölder blir allt vanligare på grund av ädelmetaller

Från 2021
Julia Andersson står vid en frusen sjö.
Bildtext Julia Andersson råkade ut för en katalysatorstöld, utan veta att det här är ett växande problem.
Bild: Julia Andersson

Fenomenet med bortskurna katalysatorer har blivit allt vanligare i Finland under det senaste året. Tjuvar stjäl katalysatorer från bilar på öppna parkeringsplatser för att få tag i ädelmetallerna inne i katalysatorerna.

En fredagsmorgon i januari skulle Julia Andersson till jobbet och då hon startade bilen förde den ett ohyggligt oljud.

– Jag trodde jag skulle väcka hela grannskapet, skrattar Andersson.

Hon lämnade bilen på parkeringsplatsen och tog bussen till jobbet i stället. Senare samma kväll funderade hon och hennes pappa på vad felet kunde vara. En vän hade hört om att katalysatorer stjäls från parkerade bilar och tipsade om saken. Nästa morgon, då det var ljust ute, tog hon en titt under bilen och upptäckte att en halvmeter av avgasröret hade skurits loss.

Underredet på en bil, där katalysatorn skurits loss.
Bildtext Julia Anderssons bil saknar en halvmeter av avgasröret.
Bild: Julia Andersson

– Jag har svårt att tänka mig att sådant här kan hända. Hur har någon vågat skära loss katalysatorn mitt på parkeringsplatsen? Något oljud kommer det ju ändå när man gör det.

Andersson är förbryllad över att något sådant kan hända på en bostadsparkering rakt framför huset. För hennes del går det hela på försäkringen, men hon har fått vänta i flera veckor på att få bilen reparerad, då det inte finns reservdelar i Europa. Förövaren hade inte lyckats skära loss hela katalysatorn utan enbart en bit av avgasröret som delvis utgör katalysatorn.

Stölderna har ökat drastiskt

Mikael Appel på polisinrättningen i Österbotten konstaterar att de här stölderna ökat drastiskt under det senaste året.

Det som intresserar tjuvarna är de ädelmetaller som finns inuti katalysatorer: rodium, palladium och platina. Metallernas uppgift är att omvandla de giftiga avgaserna genom kemiska reaktioner till renare utsläpp.

Marknadspriset på de här ädelmetallerna avgör hur värdefull en katalysator är. Därför blir stölderna allt vanligare ju dyrbarare de här ädelmetallerna är.

– Exempelvis rodium har i dagens läge ett värde på ca 500-600 amerikanska dollar per gram, säger Appel och jämför med guldet som kostar 50-60 dollar per gram.

Man iklädd polisunform tittar in i kameran med neutralt ansikte. En aula med trappa i bakgrunden.
Bildtext Mikael Appel på polisinrättningen i Österbotten berättar att katalysatorstölderna blir allt flera.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Tuomas Pöyhönen på Polisstyrelsen berättar att det ifjol uppdagades totalt 690 stölder av katalysatorer i Finland och i januari i år har redan 68 stölder registrerats.

Främst har stölder förekommit i Inre Finland, Österbotten och Östra Nyland.

Speciellt katalysatorer från äldre bilar är mer eftertraktade eftersom de innehåller mer ädelmetaller. Å andra sidan är de här ädelmetallerna renare i hybridbilar, berättar Pöyhönen.

Sker i vågor

Stölderna sker alltid i vågor och då sker det många stölder på en gång på ett område. Förövarna kör omkring och får med sig flera katalysatorer för att sedan sälja dem vidare på svarta marknaden.

Det har förekommit några serier med sådana här stölder, där förövarna har åkt fast. I dessa fall hade tjuvarna redan lyckats stjäla katalysatorer till ett värde av flera tusen euro.

För tillfället är flera förundersökningar på gång, säger Pöyhönen.

Om du råkar ut för en katalysatorstöld är bilen oduglig att köra med. För att komma igenom besiktningen måste en ny katalysator installeras och det kostar tusentals euro. Ibland kan en ny katalysator plus installering kosta mer en själva bilen, konstaterar Pöyhönen.

Råd för bilägare

Mikael Appel menar att dessa stölder ofta har skett på stora parkeringsplatser invid företag och att bilen stått där över natten. Det har ingen betydelse hur dyr bil man äger. En billigare bil kanske man inte är så mån om, men då glömmer man bort att katalysatorn ändå kan vara värd betydligt mer än själva bilen.

Appels råd till bilägare för att undvika att råka ut för en katalysatorstöld är att inte lämna bilen på allmänna stora parkeringsplatser invid företag. Om parkeringen inte är övervakad eller bakom lås lockar den också till sig tjuvar, då de kan jobba obemärkt.

I många fall där katalysatorer skärs bort, skadas också andra delar av bilens underrede och det kan bli en dyr affär för försäkringsbolagen. Appel påminner också om att bilen inte är i skick att köra ifall katalysatorn skurits bort.

Diskussion om artikeln