Astra Zeneca skyller förseningar på problem i Belgien – belgiska underleverantören till Svenska Yle: “Vi sålde vaccintillverkningen”
Förra veckan framkom det att Astra Zeneca hade drabbats av leveransproblem och bolaget väntas leverera 60 procent färre doser av sitt coronavaccin till EU-länder i februari och mars, jämfört med vad EU hade förväntat sig. Läkemedelsbolaget säger att orsaken är problem hos en underleverantör.
Astra Zeneca tillverkar de vacciner som är menade för EU-länderna i fyra olika fabriker.
Först tillverkas själva vaccinet (eller läkemedelssubstansen som det kallas på fackspråk) i en fabrik i Nederländerna eller i Belgien. Efter det skickas det till en annan fabrik, antingen i Italien eller Tyskland, där det sätts i injektionsflaskor.
Problemen som avsevärt har minskat på produktionen har uppstått vid fabriken i Belgien. Det berättade nyhetsbyrån Reuters förra veckan.
Den belgiska fabriken drevs tills alldeles nyligen av Novasep. Bolaget verkade alltså som Astra Zenecas underleverantör.
Underleverantören svarar
Novasep konstaterar i ett uttalande per mejl till Svenska Yle på onsdag kväll att man har jobbat hårt för att försöka uppfylla sina förpliktelser gentemot Astra Zeneca, i tillverkningen av coronavaccinet.
"Våra team arbetade hårt, med oöverträffad hastighet och engagemang", skriver Novasep.
Man tillägger dessutom att det här är en "banbrytande process", när det gäller både gällande skala och svårighet.
"Vi har jobbat tätt med Astra Zeneca och vi har utfört regelbundna utvärderingar av produktionsprocessen för att se till att läkemedelssubstansen levererades i tid och uppnådde de högsta standarden för kvalitet och stabilitet."
Om man lyckades med det förblir ändå oklart av det här uttalandet. Bolaget ställer inte heller upp på intervju.
Fabriken har fått ny ägare
Novasep påpekar dessutom att man sålde sin produktion av coronavaccin (virusvektor-tillverkningen) till bolaget Thermo Fisher Scientific den 15 januari i år.
Det är ett amerikanskt bolag som verkar bland annat i Finland.
Uppenbarligen är det alltså nu Thermo Fisher Scientific som i fortsättningen ska hjälpa till med att producera Astra Zenecas coronavaccin till EU-länderna.
Novasep berättar inte heller hurdana produktionsproblem fabriken har haft, men det har Astra Zenecas vd Pascal Soriot berättat mer om till tidningen la Repubblica.
Soriot säger att det sammanfattningsvis handlar om problem som har uppstått när vaccinproduktionen har skalats upp, från den modell som Oxford-universitetet hade utvecklat – specifikt i samband med en filtrering i slutskedet av den här processen.
– Man var tvungen att på kort tid ta fram en process som skulle kunna ta fram miljarder doser, till en skälig kostnad, konstaterar han.
Soriot hänvisar till att Storbritannien beställde sitt vaccin tre månader tidigare än vad EU gjorde, och att man därför har kunnat lösa produktionsproblemen där i ett tidigare skede.
Britterna har därför hittills kunnat få betydligt större mängder vacciner, mätt i förhållande till sin befolkning.
EU lade in en förhandsbeställning på Astra Zenecas vaccin i augusti i fjol.
Astra Zeneca har inte velat kommentera produktionsproblemen desto mer till Svenska Yle den här veckan.
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas på fredag rekommendera att Astra Zenecas vaccin ska få försäljningstillstånd inom EU.
Vår grafik här nedan visar hur långt vaccineringen har framskridit i olika länder: