Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM i ishockey flyttas framåt – nytt datum för turneringen ännu inte fastslaget

Från 2021
Uppdaterad 27.01.2021 19:35.
Finlands damlandslag samlat framför målburen.
Bildtext Damlejonen får försvara VM-silvret i maj?
Bild: Tomi Hänninen

Dam-VM i ishockey blir inte av i april som planerat. USA och värdlandet Kanada har önskat att skjuta fram turneringen med en månad, problemet är att tidpunkten krockar med U18-VM.

Dam-VM i ishockey skulle ursprungligen spelas den 7-17.4 i Halifax i Kanada. Men på grund av pandemiläget har de nordamerikanska lagen lagt fram ett förslag om att senarelägga turneringen med en månad.

Enligt vad Yle Sporten erfar, har förslaget fått grönt ljus. Men de föreslagna nya datumen ställer till med bekymmer för Internationella Ishockeyförbundet, då de krockar med tidtabellen för U18-VM. U18-VM flyttas för övrigt från Michigan till Dallas. Bägge turneringarna skulle då spelas i början av maj.

Damlandslagets chefstränare Pasi Mustonen säger till Yle Sporten att han kände till det nordamerikanska förslaget och att han har full förståelse för beslutet.

– Det är säkert ett klokt beslut med tanke på pandemiläget. Förhoppningsvis ser vaccineringsläget också bättre ut då.

Rent konkret betyder det här att damlandslagets program för de närmaste månaderna kommer att ses över. Träningslägret, som var planerat att hållas i februari, flyttas eventuellt framåt.

– Om vi flyttar lägret till månadsskiftet mars-april, har man hunnit spela klart de flesta serierna. Vi försöker undvika onödiga resor inför slutspelen, konstaterar Mustonen.

Men så länge tidpunkten för VM är öppen är också allt annat öppet.

Beslut om nya datum för dam-VM väntas nästa vecka. Samtidigt väntas också IIHF besluta om var herr-VM i ishockey ska spelas senare i vår.

Diskussion om artikeln