Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ovanlig dovhjortsbock rör sig i Lovisa: "Den låg på morötterna och attackerade kameran"

Från 2021
En dovhjortsbock fångad på bild av en viltkamera.
Bildtext Bild på dovhjorten från viltkameran i Hopom.
Bild: Henry Johansson, viltkamera

En dovhjortsbock fångades på bild av en viltkamera i Hopom i Lovisa.

- Det är min kompis som har kameran och vi håller på med utfodring för vilt. Dovhjorten kom på söndagskvällen och har vistats där i två dygn, berättar Henry Johansson som är ordförande i Haddom jaktförening.

Matningsplatsen finns i skogen nära Hopom by i Lovisa. Tidigare har bland annat vitsvanshjortar, älgar, vildsvin, rävar och harar synts i kameran. Nu hade man alltså en lite ovanligare gäst.

- Hur den har förvillat sig dit vet ingen här i byarna, säger Johansson.

Dovhjorten är ungefär lika stor som vitsvanshjorten. På sommaren är den oftast rödbrun med ljusa fläckar, på vintern ofta mörkare brun eller grå. Hanarna har stora horn som är skovelformade upptill.

Den ensamma bocken hade två vilda kvällar i Hopom innan den verkar ha förflyttat sig vidare.

- Den sov på våra morötter och säd, och så har den varit ihop med kameran och satt kameran på sned med sina stora horn, säger Johansson.

Ovanlig syn i Lovisa

Iina Rinne, verksamhetsledare vid Lovisa jaktvårdsförening, berättar att hon känner till en tidigare observation av dovhjort i Lovisa. Det var i november 2019 som en dovhjort rörde sig söder om motorvägen i Gammelby.

Enligt naturhistoriska centralmuseet Luomus är dovhjorten ursprungligen från Asien men har sedan spritt sig till Europa och Norden, mycket tack vare människans hjälp.

I Finland har dovhjort fötts upp i inhägnader och planterats ut i flera omgångar.

Enligt Finlands viltcentral finns små skilda stammar i Södra Tavastland, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland.

Rådjur vid saltsten i Kyrkslätt
Bildtext Dovhjort vid en saltsten i Ingå. Arkivbild.
Bild: YLE/Ulf Lindström

Allt som allt finns det ungefär 600 dovhjortar i Finland, enligt webbplatsen Luontoportti (på finska).

Skillnaden är ganska markant om man jämför med antalet vitsvanshjortar. Förra vintern fanns det omkring 109 000 individer i Finland, enligt Naturresursinstitutet Luke.

Enligt Rinne finns den närmaste dovhjortspopulationen i området kring byn Rajamäki i Nurmijärvi. Större populationer finns ännu längre västerut, i Kyrkslätt och Ingå.

Orsaken till att dovhjortsbocken som nu synts till i Hopom gett sig ut på sin ensamma vandring har antagligen en ganska naturlig förklaring.

- Den har letat efter kärlek, den vill föröka sig, säger Rinne.

Lodjuret lurar

Dovhjortar behöver stödutfodring för att klara vintern. Rinne tror nog att bocken kommer att hitta mat eftersom många jaktlag har utfodringsplatser. Däremot kan den råka ut för andra problem.

- Vi har en mycket stark lodjurspopulation i Lovisa, säger Rinne och berättar att man sett både vuxna lodjur och ungar.

Just nu pågår jakten på vitsvanshjort. Johansson berättar att man informerat de andra jaktföreningarna i trakten om att en dovhjortsbock rör sig i trakten så att ingen skjuter fel hjort av misstag.

- När man vallar på vitsvanshjortar i skymningen kan man lätt ta miste mellan dovhjorten och en vitsvanshjortsbock, säger Johansson.

Han ser fram emot att få höra om den fastnar på bild också hos andra jaktföreningar.

- Det blir roligt att se hur mycket den rör på sig.

Nya Östis var först med nyheten om att en dovhjort rör sig i Lovisa.

Diskussion om artikeln