Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden undertecknade klimatdekret och lovade grön omställning

Från 2021
Joe Biden sitter vid ett bord och undertecknar papper. Bredvid honom står två personer.
Bildtext Joe Biden utlovar en robust klimatpolitik som ska skapa både jobb och rädda miljön.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s president Joe Biden har undertecknat en rad dekret för att styra om USA:s klimatpolitik. Biden vill frysa beviljandet av nya olje- och gasletningstillstånd på federal mark och fördubbla vindkraftsproduktionen till havs till 2030.

Beslutet gäller inte tillstånd som redan beviljats och kommer därför till en början knappast att inverka stort på energiindustrin. Av de tillstånd som beviljades under 2014–2019 är kring hälften fortfarande outnyttjade.

Biden vill också minska de federala subventionerna till fossila bränslen.

‒ I dag är klimatdagen i Vita huset, sa Biden till reportrar på onsdagen.

‒ Vi har redan väntat för länge. Vi kan inte vänta längre, tillade han.

Rädda klimatet och skapa jobb

Besluten står i klar kontrast till hans föregångare Donald Trump, som tog USA ut ur Parisavtalet och upphävde en rad tidigare klimat- och miljöbeslut.

Biden återanslöt USA till Parisavtalet under sin första dag som president.

Biden har också lovat satsningar på grön energi och infrastruktur, som enligt den nya administrationen kommer att skapa jobb och välfärd samtidigt som de hjälper att avvärja en klimatkatastrof.

‒ Det här är ett fall där samvetet och nytt möts, dör lösningen på ett existentiellt hot mot planeten och förbättrad ekonomisk välfärd och tillväxt är samma sak. När jag tänker på klimatförändringen och svaret på det så tänker jag på jobb, sa Biden.

Enligt Biden kommer omställningen till en klimatvänlig ekonomi att skapa miljontals välavlönade, fackanslutna jobb.

Motstånd i kongressen

Omstyrningen av USA:s klimatpolitik kommer sannolikt att stöta på motstånd från energiindustrin och delar av kongressen.

Presidentdekret har inte samma tyngd som lagar som stiftas av kongressen och kan enkelt upphävas av nästa president, vilket Biden nu gjort med lång rad Trump-beslut.

För att skapa en bestående förändring av klimatpolitiken måste Biden driva igenom sin politik i kongressen. Där väntas i alla fall merparten av republikanerna motsätta sig den nya klimatpolitiken.

‒ Regeringsmandat och direktiv som grundar sig på önsketänkande och begränsar vår olje- och gasindustri kommer att få negativa följder för vår energisäkerhet, sa Cathy McMorris Rodger som är den ledande republikanen i representanthusets olje- och gasutskott.

Oljeindustrin har redan hunnit anklaga Biden för att försöka ta jobben av tusentals oljearbetare.

‒ Låt er inte luras, det här är ett borrningsförbud. Det är tydligt att Bidenadministrationen planerar att förstöra jobben för amerikanska olje- och gasletare och -producenter, sa Dan Naatz vid intresseorganisationen Independent Petroleum Association of America.

Källor: Reuters, BBC, AP