Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hätsk ton i vaccintvisten mellan EU och Astra Zeneca

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 07:38.
Stella Kyriakides
Bildtext EU:s hälsokommissionät Stella Kyriakides anklagar Astra Zeneca för att bryta mot vaccinavtalet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ordkriget mellan EU och läkemedelsbolaget Astra Zeneca trappades upp under onsdagskvällen. EU vägrar att acceptera bolagets förklaringar till de försenade leveranserna, samtidigt som bolaget bland annat hänvisar till produktionsproblem och avtal med andra köpare.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides krävde på onsdagen en klar tidtabell för när läkemedelsbolaget kommer att leverera de vacciner det utlovat till det första kvartalet.

Samtidigt beklagade hon den fortsatta oklarheten från läkemedelsbolaget.

Tvisten handlar om det avtal som EU och Astra Zeneca undertecknade i augusti i fjol. Enligt det ska läkemedelsbolaget leverera 400 miljoner doser av sitt coronavaccin till unionen.

Gräl om förseningar

Minst hundra miljoner doser skulle levereras under årets första kvartal. Men den leveransen kommer enligt Astra Zeneca att bli tre fjärdedelar mindre. Orsaken är produktionsproblem vid bolagets fabriker i unionen.

EU vill att Astra Zeneca ersätter bortfallet genom att sätta in en del av produktionen från bolagets fabriker i Storbritannien. Men det vill Astra Zeneca inte göra,enligt bolagets vd Pascal Soriot har britterna förtur eftersom deras av avtal är tre månader äldre än EU:s.

Hårda uttalanden

Men det går inte EU med på. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides valde en ovanligt hård ton under sin presskonferens på onsdagskvällen.

‒ Vi förkastar den här först till kvarn-logiken. Den kan fungera hos hos kvarterets slaktare, men inte i kontrakt och inte i våra avancerade inköpsavtal.

Soriot förnekar också att bolaget förbundit sig att leverera en viss mängd vaccindoser till ett visst datum. Enligt honom har man bara lovat att göra sitt bästa för att klara av leveranserna.

‒ Vi sa att vi kommer göra vårt bästa, men att vi inte kan garantera att vi lyckas. Vi är på väg men vi är lite försenade, sa han till den italienska tidningen La Repubblica.

EU-anslag gick till brittiska anläggningar

Enligt Kyriakides duger inte den förklaringen heller. Hon säger att misslyckandet med att garantera tillräcklig produktionskapacitet ”strider både mot texten och andan i avtalet”.

EU hotade på måndagen med att svara med att införa ett exportförbud på alla vacciner från unionen.

EU understryker också att unionen bidragit med pengar för att uppgradera Astra Zenecas vaccinproduktion både vid fabrikerna i EU och i Storbritannien.

Därför förväntar sig unionen att bolaget levererar vaccinerna oavsett om de kommer från anläggningarna i Storbritannien eller EU.

Källor: AFP, Reuters, DN.se, Guardian, BBC