Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bidens administration lägger vapen- och stridsflygsaffärer med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten på is

Från 2021
USA:s utrikesminister Antony Blinken står vid podium och ler mot kameran.
Bildtext Antony Blinken prioriterar den humanitära krisen i Jemen högt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bidens administration har beslutat att frysa försäljningen av 50 stridsflygplan till Förenade Arabemiraten, och lagt en stor vapenaffär med Saudiarabien på is. Samtidigt öppnar USA åter upp för att återupprätta diplomatin med Iran.

Det handlar om affärer som den tidigare administrationen gjort upp, där avsikten var att sälja stridsflygplan av typen F-35 till Förenade Arabemiraten till priset av 23 miljarder dollar.

Vapenaffären med Saudiarabien uppgår i miljonbelopp, rapporterar Wall Street Journal.

Miljardaffärerna fryses eftersom risken att vapnen används i det redan hårt krigsdrabbade Jemen misstänks vara överhängande.

Blinken prioriterar krisen i Jemen

Under sin första dag som utrikesminister sa Antony Blinken att den humanitära kris som orsakats av kriget i Jemen är högt på hans prioritetslista.

– De av Saudiarabien ledda militära insatserna har spelat en roll i den humanitära krisen som på basis av flera faktorer betecknas som världens värsta. Det är väldigt viktigt att vi gör allt vi kan för att hjälpa medborgarna som lider nöd, sa Blinken under onsdagen.

Läget i Jemen är krasst: 80 procent av befolkningen på 29 miljoner människor är beroende av bistånd för att överleva.

USA:s tidigare utrikesminister Mike Pompeo terrorförklarade houthirebellerna dagen innan president Joe Biden och hans administration tillträdde, något som Blinken nu säger att han brådskande måste utreda.

Betecknandet av rebellerna som terroristorganisation har befarats påverka biståndsarbetet i regionen negativt av bland annat FN.

Hamnstaden Hodeidah är livsviktig för miljoner hungrande jemeniter
Bildtext Krisen i Jemen är världens värsta humanitära kris, enligt FN.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

USA vill tillbaka till Iranavtalet

Blinken öppnar också upp för möjligheten att USA skulle återansluta sig till det internationella kärnenergiavtalet. Det förutsätter ändå att Teheran backar från de avsteg de gjort från avtalet.

Enligt Blinken är vägen tillbaka ändå lång.

Iran har gjort avsteg från avtalet sedan USA ensidigt drog sig ur år 2018.

Sedan dess har USA infört omfattande sanktioner mot Iran, och dem kräver Iran nu att USA häver, ifall avtalet ska räddas.

I januari i år meddelade Iran att man nu kommit igång med anrikningen av 20-procentigt uran, vilket bryter mot avtalet. Avtalet går i stort ut på att Iran lägger band på sitt kärnvapenprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Avtalet slöts med FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmar - USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina - samt med Tyskland år 2015.

Källor: AP, AFP, Reuters, Wall Street Journal, Yle

Diskussion om artikeln