Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: Rikligt nyhetsutbud på svenska från morgon till kväll

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 09:46.
På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Syd-Österbotten och Hufvudstadsbladet 28.1.2021 samt Åbo Underrättelser 1.2.2021.

I en insändare skriver Förbundet Svenska Seniorer i Finland att förbundet önskar att Yle skulle visa tv-nyheter på svenska om morgnarna. Förbundet skriver också att man påtalat det här redan år 2018 utan att få svar. Vi på Svenska Yle eftersträvar alltid att vara lyhörda inför publikens respons, den är mycket viktig för oss, och vi beklagar att svaret uteblivit.

Just nu finns inga planer på att återinföra regelbundna svenskspråkiga tv-nyheter på morgonen. Svenska Yles publikundersökningar visar att den stora finlandssvenska publiken lyssnar på radio om morgnarna. Därför fattade vi för några år sedan beslut om att satsa på att ha ett rikt innehåll i radio på morgonen och en gedigen tv-sändning i form av TV-nytt på kvällen. Om det händer något stort i nyhetsväg har vi utöver det möjlighet att sända extrainsatta nyhetssändningar på Yle Fem.

Det här kan vara en klen tröst för den som vill ta del av nyheter på svenska på morgonen just på tv och detta beklagar vi. Vi hoppas ändå att alla i vår publik hittar fram till det rikliga utbud av nyheter som Svenska Yle erbjuder i andra kanaler och på webben om morgnarna.

Vi har en nyhets- och aktualitetsmorgon med både regionalt innehåll och riksinnehåll i Yle Vega från kl. 6.30 varje dag. Den första nyhetssändningen i Vega är kl. 6 på morgon, de regionala nyheterna sänds på halvslag och riksnyheter hela timmar. För de grupper som har svårt att ta till sig allmänspråket i radio, tv och på webben erbjuder vi också Nyheter på lätt svenska varje vardag kl. 11.30 i Yle Vega och på Yle Arenan. Tanken är att den som lyssnar på enbart den här sändningen under dagen ska få en god inblick i vad som är på gång.

På webben är vi också igång från tidig morgon till sena kvällen, med kontinuerlig nyhetsuppdatering.

Mikaela Sonck
Mediechef, Svenska Yle

Texten har uppdaterats med Hufvudstadsbladet 28.1.2021 samt Åbo Underrättelser 1.2.2021.