Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysk media: Världsmästaren Sergej Sjubenkov fast för dopning

Från 2021
Sergej Sjubenkov
Bildtext Avstängning väntar för Sjubenkov.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Världsmästaren och europamästaren på 110 meter häcklöpning, Rysslands Sergej Sjubenkov, har gett ett positivt dopningsprov, uppger de ryska medierna news.ru och Sport-Express. Enligt uppgifterna handlar det om det förbjudna ämnet furosemid.

Furosemid kan användas för att dölja användning av något annat förbjudet ämne.

Enligt Sport-Express hittades ämnet i ett test som gjordes utanför tävlingar. Sjubenkov har inte tävlat överhuvudtaget under denna inomhussäsong.

Den ryska nyhetsbyrån TASS uppger att Sjubenkov ändå inte ännu satts i tävlingsförbud.

Den 30-årige häcklöparen är en av de ryska friidrottare som med specialtillstånd fått ställa upp i internationella mästerskap, trots att Ryssland som nation varit avstängd.

Sjubenkov har tidigare i offentligheten kritiserat behandlingen av de ryska idrottarna, och anklagat det internationella friidrottsförbundet World Athletics för dubbelmoral.

Sjubenkov är en av Rysslands största friidrottsstjärnor under de senaste åren. Han tog VM-guld på 110 meter häck i Peking 2015, och VM-brons på hemmaplan i Moskva 2013.

Sjubenkov har också vunnit EM-guld i två repriser: i Helsingfors 2012, och i Zürich 2014. Hans personliga rekord 12,92 är också ryskt nationsrekord.

Diskussion om artikeln