Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mycket framgångsrik vaccinationskampanj pågår i Israel där smittspridningen är mycket stor – men palestinierna får stå utanför och vänta

Från 2021
Två israeler i en vaccineringskö 4.1.2021
Bildtext Två israeler i en vaccineringskö 4.1.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

En av världens effektivaste vaccinationskampanjer pågår för fullt i Israel. Enligt kalkylerna ska hela den vuxna befolkningen vara vaccinerad i mars. Samtidigt är smittspridningen i Israel en av de största i världen. Men trots att israelerna snabbt massvaccineras finns det en grupp som står utanför vaccinet; palestinierna som bor i ockuperade områden, sida vid sida med israelerna.

Premiärminister Benjamin Netanyahu hoppas på att Israel kommer att bli först i världen med att ha en helt vaccinerad befolkning och därmed kunna öppna landet för omvärlden.

Det allmänna hälsovårdssystemet i Israel är högt utvecklat. Vaccineringsprogrammet inleddes bland de äldre och i riskgrupper, men nu kan också yngre människor – de som är över 35 år – få vaccinet. 

Palestinierna lever tätt inpå – men står utanför Israels vaccineringsprogram

Trots att israelerna blir massvaccinerade i rekordsnabb takt finns det en grupp som inte får vaccin; palestinierna som bor i de områden som Israel enligt en stor del av omvärlden har ockuperat olagligt.

Israel transporterar stora mängder av Pfizer Biontech-vaccin till Västbanken. Men vaccinet ges bara till de judiska bosättarna och inte till de 2,7 miljoner palestinier som bor intill dem.

Med undantag för palestinierna i östra Jerusalem (med status som israeliska invånare) har ingen i de palestinska områdena vaccinerats mot covid-19, rapporterar BBC.

Palestinierna på Västbanken och i Gaza ska enligt planerna få vaccin från fyra företag. Vaccinet ska räcka till 70 procent av palestinierna. Det är dock oklart när vaccinerna levereras. Ryssland har hittills levererat 5 000 doser.

Palestinierna kommer också att få en del av de vaccinleveranser som är avsedda för fattiga länder enligt internationella överenskommelser.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är dödligheten i covid-19 i de palestinska områdena 1,1 procent medan den i Israel är 0,7 procent.

Vem har ansvar för att palestinierna blir vaccinerade?

Nuvarande situation innebär att över 4,5 miljoner palestinier fortsättningsvis lever oskyddade och är utsatta för covid-19 medan israeliska medborgare som lever intill dem – inklusive israeliska bosättare – vaccineras, konstaterar FN:s organ för mänskliga rättigheter OHCHR i ett uttalande den 14 januari.

Enligt OHCHR är det Israel som bär ansvar för att palestinier i Gaza och på Västbanken har en skälig tillgång till covid-19-vaccin.

Att separera tillgången till nödvändig hälsovård i mitten av den värsta globala hälsokrisen på ett sekel är moraliskt och juridiskt oacceptabelt enligt de internationella bestämmelser som ingår i den fjärde Genèvekonventionen angående en ockupationsmakts plikt och ansvar, påpekar OHCHR.

Också organisationen Human Rights Watch krävde kräver att Israel uppfyller sin skyldighet, och ger de palestinier som lever under israeliskt militärstyre i ockuperade områden, tillgång till covid-19-vaccinet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade redan den 9 januari 2021 fått båda doserna av covid-19-vaccinet
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade redan den 9 januari 2021 fått båda doserna av covid-19-vaccinet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Smittspridningen i Israel är omfattande – många ultraortodoxa följer egna system

På bara en månad har över en fjärdedel av de 9,3 miljoner invånarna i Israel vaccinerats. Enligt kalkylerna ska hela den vuxna befolkningen vara vaccinerad före valet den 23 mars.

Smittspridningen i Israel är en av de största i världen.

Den här veckan skärptes den en månad långa nedstängningen ytterligare då det internationella flygplatsen stängdes ned för nästan alla flyg. Många israeler som har återvänt från utlandet har fört med sig det nya snabbspridande varianten av coronaviruset.

Det finns dock inom det israeliska samhället religiösa grupper som inte följer de restriktioner som gäller till exempel i fråga om butiker, skolor och restauranger.

Den ultraortodoxa sektorn har egna system – besvärligt för Netanyahu

Inom den ultraortodoxa sektorn är skolor och badinrättningar öppna, synagogorna fylls med människor och rabbiner håller föreläsningar. Både begravningar och bröllop ordnas som masstillställningar.
Vaccineringsfrekvenserna inom den här sektorn är också lägre än på andra håll i landet.

De snabbt stigande smittosiffrorna i kombination med våldsamma protester mot restriktionerna innebär problem för Benjamin Netanyahu. Under de flesta av de tolv år då han suttit vid makten har han haft de ultraortodoxa som trogna allierade, och han behöver deras stöd.

Under de senaste dagarna har stora grupper av ultraortodoxa judar, många av dem utan munskydd, attackerat patrullerande poliser. Också journalister har attackerats.

Netanyahu, som räknar med att hans vaccineringsprogram ska föra honom till seger i valet i mars, har inte varit särskilt villig att ingripa mot de ultraortodoxa eftersom han behöver dem som allierade.

Källor: BBC, AP, The Guardian, FN, HRW