Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerextremist dömdes till livstids fängelse för politikermord i Tyskland

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 12:51.
Polisen undersöker en somrig trädgård.
Bildtext Polisen undersöker den mördade Walter Lübckes trädgård i juni 2019.
Bild: EPA-EFE/Armando Babani

En 47-årig man dömdes på torsdagen till livstids fängelse för mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke. Politikern sköts till döds i sin egen trädgård sommaren 2019. Mordmotivet var Lübckes hållning i flyktingpolitiken.

Det handlar om det första politikermordet utfört av en högerextremist i den tyska förbundsrepublikens historia.

Natten till den andra juni 2019 mördades den kristdemokratiske lokalpolitikern Walter Lübcke i trädgården till sitt eget hem strax utanför staden Kassel.

Genom ett DNA-spår på Lübckes skjorta kom polisen gärningsmannen på spåren och han kunde gripas två veckor efter dådet.

På torsdagen dömde en domstol i Frankfurt den 47-årige högerextrema gärningsmannen till livstids fängelse för mordet.

Den dömde mannen har ett högerextremt förflutet och redan under 1980- och 90-talen dömdes han för flera rasistiska brott. Mannen var under den här tiden verksam i flera nynazistiska och högerextrema organisationer.

47-årigen har i samband med rättegången erkänt att det var han som sköt CDU-politikern Lübcke.

Flyktingpolitik som mordmotiv

Bakom mordet på Walter Lübcke ligger dennes hållning till flyktingar och helt konkret en politisk tillställning som ordnades i oktober 2015.

Under tillställningen, där man behandlade upprättandet av en mottagningscentral för flyktingar, försvarade Lübcke den tyska flyktingpolitiken och att Tyskland tar emot flyktingar.

Kommunalpolitikern talade vidare om att man måste stå upp för de värderingar som gäller i Tyskland och om man inte är införstådd med de här värderingarna är det fritt fram att lämna landet.

Den nu dömde mannen deltog i tillställningen tillsammans med en annan högerextremist som nu stod åtalad för medhjälp till mord.

Domstolen förkastade ändå åtalet och mannen dömdes endast till ett villkorligt fängelsestraff för brott mot vapenlagen.

Redan i ett tidigt skede av polisutredningen stod det klart att dådet sannolikt har ett politiskt motiv. Högerextremister hade flera gånger mordhotat Lübcke för dennes hållning i flyktingpolitiken och på nätet var han utsatt för regelrätta hatkampanjer.

Klassades som ofarlig

Mordet på Walter Lübcke har väckt stort uppseende i Tyskland, bland annat därför att säkerhetstjänsten år 2015 hade gjort bedömningen att gärningsmannen inte längre utgjorde någon fara.

Som en direkt följd av attentatet har säkerhetstjänsten i delstaten Hessen på nytt sett över de bedömningar som har gjorts över aktiva och inaktiva högerextremister.

Åklagaren i målet ser dessutom att mordet har likheter med de mord som begicks av den högerextrema terrororganisationen NSU. I början av 2000-talet mördade NSU-terroristerna en polis och nio personer med invandrarbakgrund.

Mordet på Lübcke är samtidigt ändå bara ett av flera högerextremistiska våldsdåd i Tyskland under de senaste åren. I december dömdes en högerextremist till livstids fängelse för attacken på synagogan i Halle.

För snart ett år sedan dödade en annan högerextremt sinnad man tio människor i staden Hanau. Nio av offren hade invandrarbakgrund.