Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Pandemi och statsskuld pinar krisande Italien – Berlusconi drömmer om att bli president

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 19:14.
Italiens president Sergio Mattarella den 27 januari 2021. Ovanpå bilden på Mattarella en bild på Svenska Yles Christin Sandberg i en citatikon.
Bildtext Italiens president Sergio Mattarella förklarar det komplicerade läget för pressen 27.1.2021
Bild: EPA / Yle (bildmontage)

Italien är mitt uppe i en regeringskris. Regeringen har fallit och premiärminister Giuseppe Conte har avgått. Just nu pågår politisk kohandel på hög nivå mellan partierna. Alla vill försöka bygga en koalition, som skulle kunna ta över och leda landet.

Mycket står på spel. Inte minst den rekordsumma pengar som EU har gett till landet för att återhämta sig efter pandemin.

Motivet till krisen är oklar

En regeringskris kommer sällan lämpligt. Men mitt i en historisk pandemi som skördat över 86 400 liv under det senaste året ter det sig än mer olämpligt att Italien hamnat i en politisk kris precis nu.

Inte heller är det någon som egentligen förstår motivet bakom krisen.
Bråk om hur EU-pengarna ska fördelas och maktkamp är två svar.

Men dessa svar kan knappast anses vara legitima för att förklara den politiska lekstuga som setts i underhuset i det italienska parlamentet i Montecitoriopalatset och i Madamapalatset som är säte för senaten.

Premiärminister Conte tvingades lämna in sin avskedsansökan

Regeringskrisen blev ett faktum när den tidigare premiärministern Matteo Renzi drog tillbaka sitt stöd för regeringskoalitionen som då föll samman.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte tvingades i tisdags lämna in sin avskedsansökan. Detta efter att ha misslyckats samla tillräckligt med stöd i senaten för att fortsätta leda regeringen utan Renzi.

Rent formellt innebär det här att Conte har lämnat sin avskedsansökan till presidenten, Sergio Mattarella, som fram till fredag träffar de olika politiska ledarna för att sondera terrängen för att se vem som har bäst och störst chanser att försöka bilda en ny regering.

Så vad är det som kommer hända framöver?

Det finns flera scenarier

Det finns flera scenarier för hur krisen skulle kunna lösas. Några är mer sannolika än andra.

  • Conte vill gärna få ytterligare en chans, vilket skulle innebära tredje gången gillt. I så fall kommer han att försöka få ihop en ny regeringskoalition med det Demokratiska partiet, Femstjärnerörelsen och vänsterpartiet Leu som bas. Men det räcker inte, utan det krävs fler politiska krafter för att ersätta Renzis parti Italia Viva (Iv), som drog sig ur. Det här stödet har Conte redan ägnat de senaste veckorna åt att försöka vaska fram, utan att lyckas.
  • En möjlighet är att Renzi och Italia Viva kommer tillbaka. En annan är att Berlusconis parti Forza Italia (Fi) ger sitt stöd till Conte som parti, och inte endast i egenskap av enskilda ledamöter.
  • En tredje möjlighet är att en ny gruppering, som uppstått i senaten, får ihop tillräckligt med stöd för att Conte ska kunna bilda en ny regering. I tisdags bildades nämligen ”europeisterna” bestående av ett tiotal ledamöter i senaten.

”Europeisterna” förespråkar förnyat förtroende för Conte - och Berlusconi lurar i kulisserna

”Europeisterna” är Europavänliga, till skillnad från både högerpopulistiska partiet Lega och nationalkonservativa Italiens bröder, och de förespråkar förnyat förtroende för Conte.

Men det skulle även kunna bli någon helt annan person som får förtroendet. Det kunde i så fall vara någon från de två regeringspartierna socialdemokratiska Demokratiska partiet eller antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, två partier som hela tiden stått bakom Conte, och fortsatt säger sig göra det.

Silvio Berlusconi har lanserat förslaget att bilda en ”nationell enhetsregering” med representanter från i stort sett alla partier i parlamentet. Och därtill utse en premiärminister som kommer ”utifrån”, det vill säga inte tillhör något av partierna som ingår.

Presidentspel på kommande

Avgörandet ligger i händerna på presidenten Mattarella. Som för övrigt går mot sitt sista av sju år på presidentposten.

Det påstås att Berlusconi drömmer om att överta den positionen för att avsluta sin långa politiska karriär med att inneha det symboliska presidentämbetet. Inget han själv kommenterat dock.

Om just detta faktum har eller har haft någon inverkan på den kris som nu pågår är svårt att veta. Men nästa år löper den nuvarande presidentens ämbete alltså ut och parlamentet ska utse en ny president.

Berlusconi skulle då ha störst chans om högern, i dag representerad av hans eget parti och ytterhögerpartierna Lega och Italiens bröder, hade majoritet i parlamentet. Vilket de alltså inte har i dag, men skulle kunna få vid ett eventuellt nyval.

Nyval en teoretisk möjlighet och en sista utväg

Nyval är också en teoretisk möjlighet för att lösa den politiska kris som nu råder. Men det beskrivs av alla politiska analytiker som den absolut sista utvägen. Och inte en särskilt trolig sådan i nuläget.

Dels är det en hopplös tid med restriktioner och stora inskränkningar i rörelsefriheten att hålla val i.

Dels spelar det faktum att väldigt många av parlamentarikerna vid ett nyval skulle riskera att åka ur parlamentet, utan att ha fullföljt en mandatperiod på fem år, stor roll. Den som avbryter sitt förtroendeuppdrag under en mandatperiod förlorar en garanterad pension, som en vanlig italienare måste arbeta ett helt liv för att kunna uppnå.

Italienska parlamentariker har dessutom bland de högsta lönerna av alla parlamentariker i världen - medan vanliga löntagares löner i Italien ligger mycket lågt i jämförelse med många andra länder.

Aversion mot politiker

Dessa faktorer spelar in för att man ska kunna förstå den aversion mot politiker som många italienska medborgare ger uttryck för.

Inte heller blir det lättare för politikerna att visa hur de tar ansvar för landet när den ständiga maktkampen om positioner innebär mycket kompromissande och köpslående om politiska frågor. Många gånger sker det bakom kulisserna och därmed helt utan insyn för väljarna.

President Mattarella kommer att få en hektisk tid framöver, och troligtvis ända fram till nästa nationella val 2023. För vilken regering som än kommer ta vid, så kommer den säkerligen att vara både bräcklig och satt under hård press.

För den som går vinnande ur striden väntar tider då gentjänster ska utbytas och löften hållas.

Samtidigt som landet ska ledas genom pandemin, statsskulden skenar och återuppbyggnaden måste påbörjas.

Den sittande regeringen fortsätter den ”vanliga rulj­angsen" tills en ny premiärminister är utsedd.