Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Myndigheterna: Ordna inte penkis eller de gamlas dans

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 13:53.
Penkis i Borgå 13.02.20
Bildtext Att fira penkis kan vara trångt. Så här såg det ut i Borgå ifjol.
Bild: Yle/Stefan Härus

Gymnasiernas traditionella penkis ska inte ordnas i coronatider. Också de gamlas dans och andra fester borde skjutas fram, slår Institutet för hälsa och välfärd och Undervisnings- och kulturministeriet fast.

I rekommendationen säger myndigheterna att det är bäst att försöka ordna penkis och gammeldans på sådana sätt att de är trygga för hälsan.

Syftet med rekommendationen är att se till så att gymnasierna kan ordna undervisning på ett säkert sätt under coronaepidemin, minska smittorisken i gymnasierna och trygga studentskrivningarna, säger myndigheterna i sitt pressmeddelande.

Enligt ministeriet och THL visar undersökningar att gymnasiestuderandena hör till en åldersgrupp där det förekommer betydligt mera coronasmittor än i andra åldersgrupper.

Det är just bland unga vuxna som coronaviruset sprider sig mest just nu. Därför är det bra för den här åldersgruppen att undvika att samlas i större grupper.

Åtminstone i huvudstadsregionen har man redan tidigare beslutat att ställa in penkisfirandet.

I Österbotten sade regionförvaltningsverket för ett par veckor sedan att det är så gott som omöjligt att ordna det traditionella lastbilskörandet på penkis, med tanke på de restriktioner om sammankomster som nu gäller.

Diskussion om artikeln