Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kolumn: Börsmobbens snabba klipp och Nokias osannolika kursrally – upp som en sol kan gå ner som en pannkaka

Från 2021
Citatbild på redaktör Pekka Palmgren ovanpå en bild på en mobilskärm med Reddit-applikationens nedladdningssida öppen.
Bild: Lehtikuva / Yle (bildmontage)

Är det kursmanipulation, en hämndaktion eller bara en lek? Pekka Palmgren funderar på syftet med den "kampanj" som skakar börsvärlden sedan två och en halv miljon småplacerare aktiverat sig på marknaden via diskussionsforumet Reddit.

- Jag förtjänade en miljon idag!

Det utropar en ivrig börsspelare på ett svenskt forum för likasinnade.
Det handlade om svenska kronor, bara cirka 100 000 euro alltså, men en otrolig vinst för en amatörspekulant.

- Vilken tur att jag inte hann sälja i går. Nu förtjänar jag ännu mera idag, skriver en finländsk småplacerare på ett finländskt forum.

Men en del spekulanter kommer eventuellt att skaka galler som följd av de osannolika kampanjerna som har skakat finansvärlden under de senaste dygnen.

Sociala medier styr börsen

Fenomenet kunde kallas för börsmobben. Det finns två och halv miljon medlemmar på den sociala nyhetssidan Reddits diskussionsforum för börsspekulation. Kanalen heter Wallstreetbets.

Här startas märkliga kampanjer som går ut på att göra snabba klipp, men meningen verkar också vara att skada etablerade placeringsföretag. Också i Finland och i Sverige följer småplacerare i realtid med den amerikanska sajten och tongångarna är liknande.

Hedgefonderna förlorar pengar. Communityn jublar.

En av kampanjerna - jag kallar det så i brist på en bättre definition - handlade om spelföretaget GameStop Corp.

Företaget har börjat gå dåligt då spelen flyttar ut på nätet och framtiden ser inte ljus ut för bolaget.

Stora placeringsbolag såg sin chans att blanka bolagets aktier. Att blanka ("shorta") innebär att man slår vad om att ett bolags aktie blir billigare och om man får rätt i sin spekulation kan man göra goda vinster på bolagets motgångar.

Många så kallade hedgefonder förtjänar både på att aktiekurserna stiger och på att de sjunker.

en bildkapning från Reddits finansforum
Bildtext En bildkapning från WallStreetBets
Bild: Reddit

En koordinerad kupp

Men här kommer communityn på wallstreetbets in. När man läser inläggen där uppfattar man ett hat mot hedgefonder
och andra stora placerare.

I en koordinerad kupp börjar ett stort antal småsparare köpa aktier i GameStop Corp. vilket leder till att
aktiens pris går upp. Vilket leder till att hedgefonderna förlorar pengar. Communityn jublar.

Många är unga, som satsat mindre summor och som inte egentligen bryr sig om de kommer att göra vinst eller förlust. Andra är mer proffsiga.

Nokia upp med nästan 90 procent

Också Nokias aktie fick ett oväntat och rekordartat lyft, som följd av en kampanj på wallstreetbets. Som bäst - eller värst - gick aktien upp med 86 procent. Vilken som var orsaken till att småplacerarna började hetsköpa Nokia är oklar för alla. Ifall det inte helt enkelt kan definieras som ren hysteri eller till och med kursmanipulation.

I USA ser man allvarligt på kursmanipulation. Reuters har intervjuat en på finansvärlden specialiserad jurist som tror att den övervakande myndigheten Securities and Exchange Commission (SEC) kommer att ta till hårdhandskarna.

Om SEC hittar bevis på att de som hetsat till att koordinerat köpa aktier redan har ägd Nokias aktier innan de började uppmana folk att köpa kan följden vara fängelstraff. Och allt finns ju dokumenterat, både handeln och texterna på Reddit.

Kan man lita på börsen?

Det som skakar finansvärlden är att man brukar tillskriva en viss trovärdighet och rationalitet till börshandel.

Folk köper aktier för att de tror att bolaget är välskött och gör vinst, heter det enligt ekonomisk teori. När rallyt pågick som häftigast såg sig Nokia tvunget att gå ut med ett börsmeddelande om att det inte finns någon ny information om bolaget som skulle påverka kursen så här kraftigt.

Vad gäller GameStopCorp. har börsmobben satsat på ett bolag som antagligen kommer att göra stora förluster eftersom deras affärsmodell är föråldrad. Kampanjerna saknar alltså all rationalitet.

Samtidigt finns det småplacerare som i takt med aktiekursen gör snabba vinster. Som svensken som gick ut med utropet om att hen hade vunnit en miljon.

Det ska bli intressant att följa med tongångarna på wallstreetbets när toppen är nådd och slutspelet börjar. När kurserna svänger och förlusterna svider brukar det inte vara lika många som redovisar för sina affärer på sociala medier.

Diskussion om artikeln