Så vill regeringen förhindra allt dyrare elräkningar: Lägre pristak för elöverföring och mer tid att gräva ner kablarna
Nu finns ett förslag om att undvika extremt dyra elräkningar. Regeringen vill begränsa prishöjningar på elöverföring till 8 procent per år i stället för nuvarande 15 procent.

“Elbolagens vinst kommer att minska med 40 procent” - regeringens nya lagsförslag ska minska på kostnaderna för elöverföring
Problemet med kraftigt stigande priser på elöverföring har väckt mycket debatt. På torsdagen gav regeringen sitt förslag om saken till riksdagen.
En central punkt är alltså att strängare än i dag begränsa energibolagens möjligheter att höja priserna.
Näringsminister Mika Lintilä (C) säger förändringarna inte ger omedelbar verkan.
- Vår avsikt är att få ner priserna, men effekten syns inte genast i elräkningarna, säger han.
Kablarna ska vara i marken år 2036
Förslaget innehåller också andra metoder att tygla bolagens investeringstakt, i avsikt att förhindra prishöjningar. Bland annat ges bolagen åtta års tilläggstid för att göra elnätverken tåligare mot störningar såsom stormar.
Det ska enligt förslaget vara gjort senast år 2036.
Det betyder i praktiken att energibolagen kan ta mera tid på sig att gräva ner elledningarna, så kostnaderna sprids över en längre tid. Energibolagen framhåller att just kostnaderna för att flytta elkablarna från luften ner i marken tvingar dem att höja priserna.
Enligt beräkningar vid Arbets- och näringsministeriet innebär regeringens förslag att energibolagen under år 2022 kan bära upp 350 miljoner euro mindre i överföringskostnader av sina kunder.
- Vi utgår från att det blir rimligt för alla parter. Kunderna har haft skäl att reagera på de stigande priserna, säger näringsminister Lintilä.