Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rivningstillståndet för silorna i Vasa godkänt - härnäst avgörs vem som river och bygger på den värdefulla tomten

Från 2021
Spannmålssilor
Bildtext Rivningen av silorna kommer allt närmare.
Bild: Yle/Roger Källman

Det rör på sig när det gäller silorna vid Inre hamnen i Vasa. Nu har byggnads- och miljönämnden godkänt rivningstillståndet, vilket innebär att allt är klart inför den kommande tomtöverlåtelsetävlingen om silotomten.

I och med att rivningstillståndet fått godkänt behövs inga fler nämnd- eller styrelsebeslut före man tar nästa steg, konstaterar nämndens ordförande Johan Ångerman.

- Vi gjorde inga ändringar i beredningen utan nu är den här delen klar. Vårt beslut handlar i grund och botten om att göra det lättare för dem som arrangerar arkitekttävlingen, säger Ångerman.

Redan i februari har staden för avsikt att utlysa tomtöverlåtelsetävlingen om silotomten. Vinnaren får köpa byggrätten på tomten av Vasa stad, men ska samtidigt ha hand om två andra avgörande delmoment.

Dels handlar det om att att ansvara för rivningen av de gamla silobyggnaderna och dels om att ordna en arkitekttävling för hur nybygget ska se ut.

På tomten får man bygga 5500 kvadratmeter. Merparten av ytan ska vara bostäder, men första våningen är reserverat för affärslokaler.

Diskussion om artikeln