Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sju av Borgå kyrkliga samfällighets fastigheter ska säljas – hyresgäster överraskade

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 08:55.
Lekskolan Regnbågen i Borgå 28.01.2020
Bildtext Lekskolan Regnbågen skulle gärna stanna kvar i Kaplansgården också efter det att fastigheten sålts.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hela sju av Borgå kyrkliga samfällighets fastigheter ska antingen rivas eller säljas. Det har gemensamma kyrkofullmäktige beslutat.

Vid sitt senaste möte, på torsdagen, tog kyrkofullmäktige bland annat ställning till en kategoriseringstabell av Borgåförsamlingarnas fastigheter.

En av kategorierna består av fastigheter som inte längre är i egen användning och som ska säljas eller rivas.

Redan tidigare har det fattats beslut om att sälja Svenska församlingshemmet på Runebergsgatan. Nu finns det fler fastigheter som ska gå samma öde till mötes.

Lekskolan Regnbågen i Borgå 28.01.2020
Bildtext Om huset säljs hoppas föreningen som driver Lekskolan Regnbågen att kunna fortsätta som hyresgäster under den nya ägaren.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kaplansgården perfekt för lekisverksamhet

En av dem är Kaplansgården där Lekskolan Regnbågen verkar. Lekskolan drivs av föreningen Steinerpedagogikens vänner i Borgå.

Ordförande Frida Tavastila säger att planerna på försäljning är ledsamma nyheter.

- Nog känns det jättetråkigt. Det är jätteledsamt. Vår verksamhet fungerar bra i huset och gården är fin. Helheten är som gjord för en verksamhet som vår, säger Tavastila.

Föreningens medlemmar består av föräldrar till de barn som går i Regnbågen. Det skulle med andra ord krävas mycket av föräldrarna om lekskolan skulle vara tvungen att lämna Kaplansgården.

- Alla har sitt och att plötsligt behöva hitta nya lokaler och flytta känns övermäktigt i dessa tider, säger Tavastila.

kaplansgården i Borgå
Bildtext Kaplansgården ligger i en parkliknande trädgård.
Bild: YLE/Stefan Härus

Att köpa Kaplansgården är uteslutet

Frida Tavastila tror att det skulle vara svårt att hitta ett lika fungerande hus som Kaplansgården om det är så att de måste lämna huset.

- Det är svårt för det ska finnas ett visst antal toaletter, ett visst antal ingångar och eftersom vår lekskola har egen kock, skulle det också ställas krav på köket. Det går med andra ord inte med vilket hus som helst, säger Tavastila.

Enligt Tavastila renoverades toaletterna i Kaplansgården för snart ett år sen. Därför är hon nu förvånad över att huset ska säljas.

- Det gjorde man för att toaletterna bättre ska uppfylla de krav som finns på daghem. Därför kommer nyheten om att Kaplansgården är på en försäljningslista som en chock, säger Tavastila.

Att föreningen Steinerpedagogikens vänner i Borgå skulle köpa Kaplansgården är osannolikt. Beroende på priset är föreningen ändå intresserad av att köpa huset.

- Vi är också intresserade av att stanna kvar som hyresgäst om det hittas en ny köpare, säger Tavastila.

Restaurangen Furunäs i Borgå 28.01.20
Bildtext Furunäs har ett passande namn. Huset gömmer sig bakom höga furor på Näsebacken.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kanske både köp och renovering

En annan fastighet som också finns på den lista över samfällighetens fastigheter som ska säljas är restaurangfastigheten Furunäs invid Näsebackens begravningsplats.

Huset är byggt 1912 och allt sedan dess har det funnits en restaurang i huset. I dag drivs restaurangen av krögaren och vd:n Matheus Nyman.

- Det kom som en överraskning. Det är helt nytt för mig. Den informationen har jag inte fått från hyresvärden, säger Nyman då Yle Östnyland ringer upp.

Matheus Nyman säger att han nog kan överväga att köpa fastigheten när den blir till salu.

- Eventuellt jo, det skulle jag kunna tänka mig. Här finns förstås massor av saker som borde renoveras. Här finns en hel del som man inte gjort något åt under de senaste 60 åren, säger Nyman.

Restaurangen Furunäs i Borgå 28.01.20
Bildtext Furunäs har stått orenoverad länge.
Bild: Yle/Stefan Härus

Furunäs grannfastighet också till salu

På grund av läget arrangeras det mycket minnesstunder i Furunäs, men också festligheter av olika slag.

- Det har gått riktigt bra. Vi har haft fullt upp. Det finns förutsättningar för att fortsätta på ett framgångsrikt sätt, säger Matheus Nyman.

Förutom Furunäs finns också växthuset och det så kallade gula huset invid Näsebackens begravningsplats på försäljningslistan.

Försäljnings- eller rivningshotat är också gårdskarlsbyggnaden på Pellinge kursgård.

Sedan tidigare finns också Svenska församlingshemmet och Karijärvi kursgård på listan över fastigheter som Borgå kyrkliga samfällighet ska sälja.

Svenska församlingshemmet i Borgå
Bildtext Det har rotts och hopats kring Svenska församlingshemmet, men sedan en tid har det varit klart att det vettigaste är att sälja.
Bild: Yle/Stefan Härus

Artikeln uppdaterad 2.2.2021 kl. 8.55. Frida Tavastilas uttalande preciserades. Det är inte helt uteslutet att föreningen Steinerpedagogikens vänner i Borgå skulle köpa Kaplansgården, utan det beror på priset.

Diskussion om artikeln