Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Biblioteken i Raseborg kan få kortare öppettider - finns inte tillräckligt med personal

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 21:24.
Varastokirjasto Kuopiossa
Bild: Sami Takkinen / Yle

Öppettiderna i biblioteken i Raseborg föreslås minska. Det här beror på att personalresurserna inte räcker till. Artikeln har uppdaterats.

I fritidsnämndens föredragningslista inför mötet den 28 januari förklarar bibliotekschef Heidi Enberg varför bibliotekens öppettider måste ses över.

Det beror på att bibliotekets personalresurs har minskat med ett årsverke.

Enberg jämför situationen i Raseborg med hela landet: I Raseborg är personalresursen nu cirka 15,4 årsverken eller 0,56 årsverken per 1 000 invånare. Medeltalet i hela landet år 2019 var 0,72 årsverken per 1 000 invånare.

Personalen måste omplaceras och öppettiderna justeras för att motsvara de behov och resurser som finns, står det i föredragningslistan inför mötet.

Kortare öppettider

Bibliotekschefen föreslår att Ekenäs bibliotek på vintern har öppet till klockan 19 på måndag till onsdag. Just nu är biblioteket i centrum av Ekenäs öppet till klockan 20.

Besöken och lånen under den sista timmen har varit blygsamma. Genom att ändra öppettiderna får personalen en mera effektiv arbetstid tidigare under dagen.

Pojo bibliotek har normalt endast en person på plats åt gången. Den personen sköter både kundbetjäning och alla inre uppgifter.

Nu föreslås att biblioteket öppnar klockan 14 istället för klockan 13 de dagar biblioteket har kvällsöppet. Då hinner personalen göra mera inre arbetsuppgifter före kundbetjäningen börjar.

Tenala bibliotek skulle ha personal på plats bara två dagar i veckan

Tenala filialbibliotek har öppet med personal 14 timmar per vecka och meröppet 60 timmar per vecka.

Användningen, besöken och lånen har minskat under betjäningstid och biblioteket kan därför minska betjäningen från tre dagar till två dagar per vecka, föreslår bibliotekschef Heidi Enberg.

Nu är biblioteket öppet måndag, onsdag och fredag, och föreslås ändras så att det är öppet enbart på måndag och onsdag. Meröppettiderna, då kunderna kan sköta sina ärenden utan personal på plats, fortsätter som förut.

Personalen i Tenala frigörs då för arbete vid andra bibliotek.

Förslaget till fritidsnämnden är att biblioteken är öppna så här från och med den 1 februari eller då normala öppettider är möjliga efter att restriktionerna på grund av coronaepidemin hävts.

28.1 klockan 21.25: Fritidsnämnden godkände tjänstemännens förslag om att korta ner bibliotekens öppettider.

Diskussion om artikeln