Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: 65-åringar eller äldre rekommenderas inte Astra Zenecas vaccin – Finland inväntar EU:s besked på fredag

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 19:31.
En kvinna vaccineras mot covid-19 i Tyskland.
Bildtext Här ges Pfizer-Biontechs vaccin till en 88-årig person i Tyskland.
Bild: Kay Nietfeld​/EPA-EFE/All Over Press

De tyska myndigheterna rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot coronavirus bara ska ges till personer som är yngre än 65 år. Orsaken är att det finns för lite data om vaccinets effekt på personer som är 65 år eller äldre.

De oberoende experterna på vaccinmyndigheten Stiko säger att vaccinet utifrån den information som finns att tillgå bara borde ges till personer mellan 18 och 64 år.

Det finns för lite data för att fastslå vaccinets effekt på personer som är 65 år fyllda eller äldre, säger experterna.

Engelska hälsomyndigheter har reagerat på den tyska rekommendationen med att säga att Astra Zenecas vaccin ger en betryggande immunreaktion hos äldre personer.

Mary Ramsay som är chef för immunisering vid Public Health England säger i ett uttalande att uppgifterna om immunreaktioner är betryggande.

Astra Zeneca säger för sin del att de senaste uppgifterna stöder att vaccinet är effektivt för dem som är äldre än 65.

Finland väntar på besked från EU på fredag

Hanna Nohynek, vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att den tyska rekommendationen är ett utkast som eventuellt har läckt ut.

Hon säger att om det blir en åldersgräns för vaccinet kommer det att ha en effekt på folkhälsan i Finland och det är något som måste tas på allvar.

Nohynek säger att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på fredag kommer med besked om Astra Zenecas vaccin. Då klarnar det också om vaccinet rekommenderas för vissa grupper. EMA meddelar på fredag om vaccinet ska få säljas och därmed användas inom EU.

– För Finlands del vill vi se de uppgifter på vilka läkemedelsmyndigheten baserar sin rekommendation om försäljningstillstånd.

Nohynek säger att det finns data om antikroppar i blodet hos äldre åldersgrupper och utifrån de uppgifterna kan man tänka att vaccinet kommer att fungera hos äldre personer, men det är oklart hur bra.

– Oavsett hur det går, måste vi i Finland fundera på vilken vår rekommendation för användningen av vaccinet kommer att bli, säger Nohynek.

– Vi vill först se Europeiska läkemedelsmyndighetens försäljningstillstånd och sedan vill vi se hur många doser av de olika vaccinerna vi kommer att få under de följande månaderna. Därefter funderar vi på vilket program som är det effektivaste med tanke på folkhälsan, och som är tillräckligt evidensbaserat.

Källa: AFP, Reuters, THL