Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidskyttebossen misstänks ha mörkat rysk dopning – ska ha mutats med pengar, resor och prostituerade

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 21:09.
Anders Besseberg.
Bildtext Anders Besseberg.
Bild: imago/Pressefoto Baumann/ All Over Press

Anders Besseberg, tidigare chef för IBU, ska ha bidragit till att mörka ryska dopningsfall och inte velat skydda sporten från fusk. Det är några punkter som framkommer i en stor rapport som presenterades på torsdagen.

En oberoende kommitté inom internationella skidskytteförbundet presenterade i dag en rapport där man kommer med saftig kritik och anklagelser mot tidigare toppar inom IBU. De främsta anklagelserna är riktade mot den tidigare ordföranden Anders Besseberg och generalsekreteraren Nicole Resch.

Besseberg lämnade IBU 2018 och enligt rapporten misstänks han för korruption och för att inte ha haft något intresse att skydda sporten från fusk.

Norrmannen ska bland annat ha mörkat rysk dopning och låtit sig mutas av ryska ledare. I rapporten framkommer bland annat att han tagit emot mellan 200 000 och 300 000 dollar, och han ska även ha mutats med prostituerade, jaktresor i Ryssland och dyra klockor.

Nicole Resch anses bland annat vara ansvarig för att Jevgenij Ustjugov fick tävla i OS 2014 trots onormala blodvärden. Resch ska också ha förhindrat IBU:s medicinska kommitté att avslöja ryska dopningsfall.

En polisutredning mot Besseberg pågår som bäst och han nekar till anklagelserna, skriver NRK.

”Vi är chockade”

Från IBU:s sida ser man allvarligt på rapporten.

”Vi är chockade över det som framkommer i rapporten men vi är tacksamma att kommissionen lagt fram dessa bevis. Tack vare att vi inrättat en integritetsenhet samt att vi gjort många reformer kan vi se till att något liknande inte händer igen”, säger ordförande Olle Dahlin i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Vi kommer att fortsätta att jobba hårt för att gå i bräschen för internationell praxis och för att upprätthålla högsta standard”.

Jonathan Taylor som är chef för den oberoende kommittén pekar på stora brister.

”Den tidigare ledningen inom IBU kunde arbeta utan kontroller, öppenhet och redovisningsansvar. Rapporten visar att alla integritetsbeslut bör fattas av en oberoende part som skyddar etiska värden och inte av en styrelse där olika intressen spelar in”, säger han.

Den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson är inte förvånad över det som framkommer i rapporten.

”Jag har vetat om det här i tre år. Jag sa redan då att Besseberg är korrupt. Jag blir riktigt förbannad. Rapporten har ingen juridisk grund, men jag hoppas att brottsutredningen kommer fram till samma sak och att han får sitta i fängelse väldigt länge”, säger Samuelsson till Sportbladet.

Diskussion om artikeln