Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin i öppenhjärtig intervju i Efter Nio: "Jag tänkte hela tiden att jag inte vill bli statsminister"

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 20:15.
Statsminister Sanna Marin i Efter Nio: Jag ville inte bli statsminister! - Spela upp på Arenan

När SDP:s partiordförande Antti Rinne blev sjukskriven i januari hoppade partiets dåvarande viceordförande Sanna Marin in i hans ställe. Några månader senare skulle det bli riksdagsval, och ju mer valdagen närmade sig, desto nervösare blev Sanna Marin.

– Jag tänkte hela tiden: Måtte Antti komma tillbaka snart, för om vi vinner valet vill jag inte bli statsminister! skrattar hon.

Resten är historia. Strax före julen 2019 blev Sanna Marin världens yngsta statsminister, och vid det laget var hon mer än villig att axla rollen.

– Så här i efterhand skulle jag inte vilja byta bort en enda dag, fast tiderna har varit svåra.

Svårt första år som statsminister

Det första året som statsminister blev inte som Sanna Marin tänkt sig. Coronapandemin innebar mycket jobb och många svåra beslut.

- De svåraste besluten var utan tvekan när undantagsförhållanden utlystes i Finland och när beredskapslagarna togs i bruk.

Under det här året har statsministern också haft nytta av att vara pragmatiker.

- Det hjälper inte att grubbla. Jag försöker se på läget som det är och har siktet ställt framåt. Man ska sträva efter att göra gott i världen, och efter att göra bättre ifrån sig i morgon.

Märkbart rörd statsminister minns dotterns födelse

Sanna Marin är först ut bland gästerna då samtalsprogrammet Efter Nio kör igång sin vårsäsong måndag den 1 februari. Det är en avslappnad och frimodig statsminister som möter publiken.

Bland annat berättar hon att hon är en baddare på att renovera och göra saker med sina händer.

– Vi renoverade barnkammaren strax före vår dotter Emma föddes. Jag minns hur jag gång på gång bäddade i moderskapsförpackningens låda, och längtade efter mitt barn som snart skulle födas.

Programledaren Sonja Kailassaari, statsminister Sanna Marin i soffan och programledare Janne Grönroos i Efter Nios studio på behörigt avstånd från varandra.
Bildtext Sonja, Sanna och Janne.
Bild: Parad Media

Förnyat Efter Nio presenterar nya programledaren Janne Grönroos

Efter Nio återvänder till tv-rutan i ny version på måndag kväll 1 februari kl. 21.00. Dels får vi se Janne Grönroos i rollen som ny programledare, tillsammans med Sonja Kailassaari som varit med ända sedan början för sju år sedan. Dels introduceras en del nya moment, som ska höja tempot och ge programmet extra stjärnglans.

Vid sidan av statsministern bjuder årets första Efter Nio på intervjuer med bland andra svenska kändisentreprenören Isabella Löwengrip och krispsykologen Pirkko Lahti. Sonja och Janne får prova på hur det är att nödlanda ett flygplan.

Janne Grönroos och Sonja Kailassaari i Efter Nio.
Bildtext Sonja och Janne är nytt programledarpar i Efter Nio. Foto: David Jakob.
Bild: David Jakob.

Artikeln uppdaterades 28.1.2020 klockan 20.15. Antti Rinne var SDP:s ordförande då har blev sjukskriven, inte statsminister.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln