Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna ska bli bäst på ekonomiskt kunnande till 2030 – överskuldsättning ett stort problem för många

Från 2021
Sedlar i en plånbok.
Bildtext Kontanter i plånboken - gammaldags men tryggt?
Bild: Tiina Jutila / Yle

Finländarnas ekonomiska kunnande är redan på en relativt hög nivå i internationell jämförelse, men nu ska vi bli bäst i klassen. Det är tanken bakom ett nytt nationellt strategiprogram, lanserat på initiativ av Finlands Bank.

- Hushållen fattar hela tiden beslut som påverkar deras ekonomi. Vi strävar efter att finländarnas ekonomiska kunnande ska vara det bästa i världen till år 2030, sade Finlands Banks chefdirektör Olli Rehn under en presskonferens på torsdag.

Olli Rehn kuvattu Suomen Pankissa.
Bildtext Finlands banks chefdirektör Olli Rehn.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Avsikten är att på sikt komma åt problem som överskuldsättning och betalningsstörningar samt öka finländarnas förståelse för hur hela världsekonomin fungerar.

- Vår målsättning är att finländarna i framtiden ska kunna sköta sin ekonomi att på ett sådant att man kan få ner antalet betalningsstörningar, att man gör rätta bedömningar när man tar lån, att man kan undvika sådana lån som leder till överskuldsättning och att man också får råd och stöd hur man kan spara och placera, tillägger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Praktisk kunskap från vaggan till graven

Omkring 400 000 finländare har idag en anmärkning över betalningsstörningar. Regeringen har redan via ustitieministeriet skjutit till mer pengar för kommunernas ekonomi- och skuldrådgivning.

Tanken är att den nya strategin ska omsättas på praktiskt taget alla nivåer i samhället, från skolor och daghem via lågtröskeltjänster på nätet till annan kommunal service - med exempel från Sverige.

- Då man väntar sitt första barn och går till rådgivningen skulle det också vara bra om någon tar upp frågan om hur familjens ekonomi förändras då man får ett barn i familjen. Det är den här sortens aktivitet i livets olika skeden som behövs, säger Henriksson.

Hur och med vilken tidtabell den nya strategin kan verkställas torde klarna under vårens rambudgetförhandlingar.

Diskussion om artikeln