WC-bygge blev het debatt i Vasa: "Stor sak av några toaletter" står mot "Fara när förtroendevald kopplar business med staden"
För att kunna få permanent bygglov för uteserveringen vid Kuntsis museum i Vasa måste det finnas tillräckligt många toaletter, vilket det inte finns idag. Nu planerar staden bygga en servicebyggnad vilket får många att se rött.
- Det är så mycket med det här att jag blir andfådd.
Så svarar Sirpa Sainio i telefon när hon hör att reportern vill prata om servicebyggnaden intill Kuntsi.
Uteserveringen intill Kuntsi drivs av Tommi Mäkis företag. För att slippa erbjuda sina kunder att gå på flyttbara toaletter gick Mäki för två år sedan till staden med frågan om han kunde få bygga toaletter för uteserveringens skull. Svaret blev nej, ingen annan än staden får bygga och äga något längs strandpromenaden.
Lösningen blev att Tommi Mäki är med och finansierar planeringen av en servicebyggnad med lager och toaletter, staden bygger och äger och när den är klar hyr Mäki den och ser till att den hålls städad.
Men den ska inte bara tjäna kunderna på uteserveringen. Eftersom staden sedan 2013 har ett principbeslut om att bygga allmänna toaletter längs med strandpromenaden kommer toaletterna i servicebyggnaden också vara till för allmänheten.
Vill att man börjar om från noll
Tillbaka till Sirpa Sainio. När vi möter Sainio sent på onsdag eftermiddag berättar hon att hon är upprörd.
- Det är beklämmande på det sättet att den där servicebyggnaden hjälper terrassen men inte museet, säger Sainio (VF) som är ordförande för kultursektionen i Vasa.
Det är klart, tillägger Sainio, att det behövs toaletter om uteserveringen ska fortsätta sin verksamhet. Men helst skulle hon se att man börjar om från början med planeringen.
- Att man planerar vad man vill ha i Inre hamnen, gör stadsplan och funderar hurudana byggnader och service man behöver och det ska göras utgående från museet för museet är ju där.
Företagare eller politiker
Det här handlar om mer än bara en servicebyggnad, säger Sainio som hunnit skriva fyra insändare om saken. Och hon är inte den enda som är upprörd. Sedan planerna kungjordes på stadens webbplats strax innan jul har tidningarnas insändarspalter fyllts och debatten gått het på sociala medier.
Många ogillar servicebyggnadens form och utseende och dess placering har diskuterats. Men desto fler har påpekat det faktum att Tommi Mäki inte bara är företagare, han är också fullmäktigeledamot för Samlingspartiet i Vasa.
Enligt Sirpa Sainio är det ett problem.
- Visst kan en företagare vara fullmäktigeledamot men när han kopplar sina egna affärer med stadens angelägenheter är det fara att det blir spänningar och kanske det uppstår misstankar också. Men jag anklagar inte Tommi Mäki på något sätt, jag önskar all lycka till med hans business, säger Sainio.
Enligt Tommi Mäki själv är det inget problem.
- Om något har det i det här fallet orsakat mer problem att jag är förtroendevald, säger Mäki.
Uppskattar diskussioner men inte när det går fel
Det är torsdag förmiddag, stora snöflingor faller från himlen och uteserveringen vid Kuntsi ligger inbäddad i ett snötäcke. Tommi Mäki är, trots rådande debatt, på bra humör.
- Om jag säger det vackert så har det nog blivit en stor sak av några toaletter men visst förstår jag att det har uppstått diskussioner. Det jag kanske främst har lagt märke till att många plockar information lite härifrån och lite därifrån och så blir det fel, säger Mäki.
- Jag uppskattar öppna diskussioner men jag önskar att det inte skulle bli missförstånd eller att diskussionerna skulle gå åt fel håll, men sådant händer när det är starka känslor involverade.
Sedan 2018 har han verkat som företagare i Inre hamnen i Vasa och drivit uteserveringen vid Kuntsi. Han har ett tillfälligt bygglov för uteserveringen som går ut i sommar. För att få ett permanent krävs att det finns tillräckligt antal toaletter för de 349 kunder som uteserveringen kan ta emot.
Många har ansett att planerna går framåt i rask takt, betydligt snabbare än om det skulle vara någon annan företagare som vill samarbeta med staden.
- Det att jag är företagare och att jag är förtroendevald har jag alltid hållit åtskilda. Gällande den här saken är det inte så att jag har ringt en massa samtal till olika personer för att berätta om det här projektet utan jag har strävat efter att ge dem arbetsro.
En annan sak som kritiserats är att Mäki för att få driva uteserveringen och därmed få tillgång till museets kök måste driva caféet som finns inomhus - men det har inte varit igång på ett bra tag.
Mäki berättar att han har långtgående planer som han snart hoppas kunna berätta mer om.
- Jag planerar en elegant och modern vinbar och café som ska betjäna alla året om.
Vill ha process som tål granskning
Eftersom det kommit en del kritik mot processen valde planeringssektionen att återremittera ärendet när det var upp till behandling för en dryg vecka sedan. Man ville ha en process som tål att granskas, säger planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.
Men det var inte bara därför som planen återremitterades. Bland de 14 anmärkningar och utlåtanden som lämnats in finns NTM-centralens utlåtande som gör gällande att saken borde avgöras som en ändring i detaljplan och inte som undantagslov.
Dagen efter planeringssektionens möte förra veckan förklarade Korkealaakso att de kan planera det som ett undantagslov eftersom det tidigare stått en ännu större byggnad på den plats där servicebyggnaden planeras byggas.
De förtroendevalda i planeringssektionen valde ändå efter omröstning att återremittera ärendet för ytterligare planering. Planen återkommer troligen när planeringssektionen möts nästa gång den 23 februari.
Bindningar och lojalitet
På Åbo Akademi säger kommunforskare Siv Sandberg att den här frågan har två dimensioner, dels är det sakfrågan och dels är det vem som lämnat in ansökan.
Det som är klart är att man jävar sig när man ska fatta beslut, men det finns också andra sätt att komma åt att påverka.
- I den här frågan handlar det om att det finns bindningar vid sidan om som handlar om lojalitet, säger Sandberg.
Siv Sandberg ger ett par exempel.
- Att en människa har en kännedom om staden som en annan företagare kanske inte annars skulle ha och att man vet hur man ska dra i trådar för att få ett ärende framåt trots att man formellt sett inte har varit med om de här besluten som på ett sätt skulle göra en människa jävig för själva beslutsfattandet.
Alla städer vill vara attraktiva och växa och då behövs det samarbete mellan staden och företagen, säger Sandberg.
- Just i frågor som handlar om stadsmiljöer är det viktigt att det finns företagare som är villiga att bygga och investera. Skulle man göra allt med stadens pengar eller med pengar som man väntar på från staten skulle det gå ganska långsamt.
Val på kommande påverkar
Sandberg kan inte ta ställning till om det är så att det i debattlägen tas för lätt till argumentet att en person är både företagare och politiker och via det lättare får genom saker och ting.
- För att veta det skulle vi behöva känna till alla ärenden inom Vasa stad.
I stället ställer Siv Sandberg en rad motfrågor, är det här något som händer först nu eller finns det ett mönster och hur är det på andra ställen? Sandberg påpekar också att det finns en helt annan aspekt och det är att andra frågor kanske avgörs lättare när allt fokus ligger på något annat. Samtidigt ska vi inte glömma att det är kommunalval på gång.
- Det är klart att det är en politisk fråga och det är snart kommunalval. Jag kan tänka mig att det också bidrar till att den här politiska kopplingen kanske betonas på ett sätt som den kanske inte skulle göra ifall vi inte var så nära valet och en valkamp där det här blir en ganska enkel fråga att ha som utgångspunkt och berätta hur man själv vill vara eller inte vill vara som beslutsfattare, säger Sandberg.