Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ålands hjältar bakom kulisserna – ny serie följer med polisernas och sjöbevakarnas jobb på Åland

Från 2021
Sju poliser och sjöbevakare står utomhus. Bakgrunden är en somrig natthimmel.
Bildtext I Ålands hjältar får vi följa med tre poliser och fyra sjöbevakare under deras arbetspass: Jonas, Adam, Jessica, Nicolai, Robban, Timo och Mats.
Bild: Delta studios AB

En skärgårdsfärja, vars motorer har lagt av, driver mot land och sjöbevakaren Jessica och hennes kollegor assisterar färjan till hamnen. Där visar det sig att en besättningsman är kraftigt alkoholpåverkad och det blir en lång arbetsdag för Jessica.

I Svenska Yles nya dokumentärserie Ålands hjältar får vi kika in bakom kulisserna hos polisen och sjöbevakningen på Åland.

I serien får vi se hur polisen och sjöbevakarna hanterar allt från misshandel, vapenbrott, skadegörelse, gränskontroller och fylla på sjön, till övningar och brottsförebyggande åtgärder.

Sex män och en kvinna

Från Ålands polismyndighet, som är underställd Ålands landskapsregering, följer vi tre av stationens 70 poliser.

Äldre konstapel Nicolai, 30 år, har jobbat som polis i nio år och arbetar som fältpolis. I Ålands hjältar får vi bland annat se då Nicolai får ett larm om att en person hotat ett sällskap med en pistol och vi får följa med hur det hela löser sig.

Kollegan Adam, 37 år, har 14 år bakom sig i yrket. Han är fältpolis i grunden men arbetar nu främst på utredningsenheten. Timo, 50 år, är hundförare och gruppchef för hundverksamheten och har jobbat som polis i 30 år.

En polis med en schäferhund i solnedgången.
Bildtext I första avsnittet av Ålands Hjältar får vi följa med då äldre konstapel och hundförare Timo använder hunden Kosto för att söka igenom en bil efter droger.
Bild: Delta studios AB

På Åland finns det två sjöbevakningsstationer - en i Mariehamn och en på Kökar. Dom är båda en del av Västra Finlands sjöbevakningssektion, som är underställd gränsbevakningsväsendet.

Från sjöbevakningen följer vi Jessica, 27 år, som är stationernas enda kvinna. Hon är stationerad på Kökar sedan två år tillbaka. Jämngamla Jonas som utgår från stationen i Mariehamn och har jobbat där i 1,5 år.

Kollegan Mats, 34 år, som jobbat inom sjöbevakningen sedan 2010 är fortfarande en nybörjare i jämförelse med veteranen Robban, som också är stationerad i Mariehamn, som har jobbat som sjöbevakare i 24 år.

En kvinnlig sjöbevakare står på en gata i Mariehamn. Gamla Zeipels bakgård till vänster i bild.
Bildtext Jessica är seriens enda kvinna och den enda kvinnliga sjöbevakaren på Åland.
Bild: Delta studios AB

Annorlunda sommar

När många andra samhällsfunktioner stängde ner till följd av coronapandemin var det en utmaning att få samhället att fungera som vanligt.

Många av de stora evenemang som vanligtvis ger polisen arbete inhiberades. Det ledde till att arbetsbilden delvis förändrades för polisen.

– Det blev en lugnare sommar än normalt, vilket gav oss mera tid för övervakning och förebyggande arbete. Vi har haft fullt upp, men på annat sätt än normala somrar, berättar Tommy Thörnroos, kommissarie på Ålands polismyndighet.

En manlig sjöbevakare står i gul väst viden en bil och pratar med någon inne i bilen.
Bildtext Ett sällskap på tre bilar har kommit från Sverige för att ha semester på Åland och blir både förvånade och upprörda när sjöbevakaren Mats berättar om de inreserestriktioner som finns.
Bild: Delta studios AB

Fascinerande yrkeskårer med viktig uppgift

Serien har gjorts av produktionsbolaget Delta productions, som tidigare har gjort liknande serier som till exempel 112 -på liv och död för en svensk kommersiell kanal.

Ålands hjältar är den första serien med det här konceptet som sänds på Svenska Yle.

– Den här sortens innehåll har ju en väldigt tydlig public service-tanke. Att få kika in bakom kulisserna hos myndigheter har ett stort allmänintresse, säger Karin Helander, ansvarig producent.

Ulric Nilsson som är konceptutvecklare på Delta studios håller med Karin.

– Det är något fascinerande med att se yrkeskårerna som har samhällsbärande funktioner. De är viktiga för samhället och därför är det också viktigt att få se vad de gör och varför.

En sjöbevakningsbåt och en mindre båt ligger sida vid sida på ett nästan spegelblankt hav.
Bildtext Sjöbevakaren Jonas och hans kollegor får ett larm om en båt som kört in i en bro och smitit från platsen. Med hjälp av kollegorna från Kökar anträffas båten och de blir chockade när de ser dess skick.
Bild: Delta Studios AB

Inga hjältar

Men poliserna ser inte sig själva som hjältar, serienamnet till trots.

– Jag tror inte att jag har någon kollega som känner att hen vill titulera sig som hjälte, säger kommissarie Thörnroos.

Han berättar att han definitivt har kollegor som gör hjältemodiga insatser, men att de är obekväma med att bli kallade hjältar.

– Vi gör vårt jobb helt enkelt. Vi är poliser och gör det jobb som ankommer poliser.

Och en hel del av polisens jobb får vi se i Ålands hjältar.

Tycker du att ni framställs korrekt i serien?

– Ja, jag tycker att serien väl lyfter fram vår vardag utan att någon blir utpekad. Man får se vardagen med allt från de enkla småsakerna som trafikkontroll till mer krävande situationer när någon hotar med ett vapen.

Men riktigt allt kunde inte filmas. Ibland måste kamerorna stängas av för att skydda någons integritet eller för att skydda polisens taktiska och tekniska metoder.

Vissa områden kunde inte heller filmas. Trots det finns det en hel del action med i serien.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att höja transparensen kring vår verksamhet. Lagarna gör att vi många gånger måste vara lite hemlighetsfulla, och det här var ju ett trevligt sätt att vara öppna kring områden där vi inte behöver vara hemlighetsfulla, säger Thörnroos.

En polis och tre barn står framför en polisbil och pratar.
Bildtext Många är nyfikna på polisens jobb. Polisen Nicolai diskuterar med tre barn som är intresserade av polisyrket.
Bild: Delta Studios AB

Ålands hjältar publiceras på Yle Arenan måndag 1.2.2021 och sänds i Yle Fem måndagar kl 19.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln