Astra Zenecas coronavaccin fick europeiskt försäljningstillstånd – och vaccinavtalet med EU är nu delvis offentligt
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att Astra Zenecas covid-19-vaccin godkänns för försäljning i EU-länderna. Bolaget har nu också offentliggjort sitt vaccinavtal med EU efter hårda tongångar mellan parterna under den här veckan. Också EU-kommissionen godkände vaccinet på fredagskvällen, uppgav ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA anser att det covid-19-vaccin som har utvecklats av det svensk-brittiska bolaget Astra Zeneca och University of Oxford kan godkännas för försäljning i EU-länderna.
EMA godkänner Astra Zenecas vaccin för över 18-åringar.
Också EU-kommissionen godkände vaccinet på fredagskvällen. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev på Twitter att hon hoppas att bolaget kan leverera 400 miljoner doser till EU-länderna som överenskommet.
Vaccinets effektivitet beräknas vara cirka 60 procent, enligt undersökningarna som gjorts.
Frågor kring vaccinets effekt på äldre – Tyskland rekommenderar inte vaccinet för över 65-åringar
En del studier har pekat på att det inte finns tillräckligt med information om hur effektivt vaccinet fungerar på människor som är över 55 år gamla.
Enligt läkemedelsmyndighetens experter kan man ändå utifrån de testresultat man fått hittills, se att vaccinet också kan skydda äldre patienter. Ytterligare studier ska göras så att man får klarhet i frågan.
Tysklands vaccinkommission rekommenderade på fredag – med hänvisning till de uppgifter som nu finns tillgängliga om vaccinet – att Astra Zenecas vaccin inte ges till personer över 65 år.
Också oklart hur långvarigt skydd vaccinet ger
En annan fråga som inte heller är helt utredd är hur effektivt vaccinet – och också övriga covid-19-vacciner – fungerar mot den sydafrikanska varianten av coronaviruset.
Enligt EMA:s direktör Emer Cooke har det varit svårt att avgöra vaccinets effektivitet eftersom bolaget uppgett sina uppgifter i en komplicerad form.
Ännu vet man heller inte ifall vaccinet kan stoppa viruset från att spridas, sa EMA:s representant Bruno Sepodes under EMA:s presskonferens på fredagskvällen. Det är också oklart hur långvarigt skydd vaccinet ger.
Enligt Sepodes finns inga skäl att misstänka att vaccinet inte skulle fungera mot virusmutationerna, men det här kommer ändå också att utredas närmare, sa han.
Astra Zenecas vaccin blir det tredje godkända inom EU efter Pfizer Biontechs och Modernas vacciner.
Delar av omtvistat vaccinavtal mellan Astra Zeneca och EU har publicerats
I dag publicerades vaccinavtalet mellan läkemedelsbolaget Astra Zeneca och EU. De båda parterna har under veckan debatterat häftigt om hur avtalet ska tolkas.
Avtalet mellan Astra Zeneca och EU trädde i kraft den 27 augusti 2020. Enligt kontraktet får medlemsländerna köpa 300 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca. Dessutom finns det en tilläggsoption på 100 miljoner vaccindoser.
Det kontrakt som nu har publicerats är en redigerad version på cirka 40 sidor. I kontraktet har vissa delar svärtats med hänsyn till konfidentiell information, bland annat uppgifter om fakturering.
Bråk om tolkningar och definitioner
Astra Zeneca förbinder sig till att enligt "bästa rimliga ansträngningar" ("Best Reasonable Efforts") tillverka vaccinet.
En konflikt har uppstått mellan företaget och EU eftersom vaccinleveranserna inte kan ske enligt tidtabell. Företaget säger sig inte ha gett garantier för det medan EU hävdar motsatsen.
Astra Zeneca förbinder sig också att leverera vaccin från fyra fabriker av vilka två finns i Storbritannien. Frågan är om vaccin kommer att levereras till det övriga Europa från de brittiska fabrikerna.
Även vaccintillverkaren Moderna uppges ha problem med leveranser, bland annat till Italien och Danmark.
EU-kommissionen: Viktigt med transparens
EU-kommissionen välkomnar Astra Zenecas beslut att offentliggöra avtalet, och konstaterar att transparens och ansvar är viktigt när det gäller att få EU-medborgarnas förtroende. EU-medborgare måste kunna lita på att de vacciner som köps in på EU-nivå är effektiva och säkra, påpekar kommissionen.
Här kan du läsa EU:s meddelande om offentliggörandet av avtalet.
Astra Zenecas kontrakt med EU är det andra som offentliggörs. Det första var avtalet mellan Cure Vac och EU. Kommissionen säger sig hoppas på att alla kontrakt ska kunna offentliggöras.
Artikeln uppdaterades klockan 19.19 med uppgiften om att Tyskland inte rekommenderar att vaccinet ges till över 65-åringar. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 20.48 med Ursula von der Leyens tweet