Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samlingspartistisk ex-toppolitiker frias från åtal om grovt tagande av muta – domen blev dyr affär för staten

Från 2021
Skylt där det står Östra Nylands tingsrätt.
Bildtext Mutåtalet mot Tapani Mäkinen behandlades i Östra Nylands tingsrätt i slutet av november och i december 2020.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Tidigare toppolitikern i Vanda, Tapani Mäkinen (Saml), frias från åtalen om grovt tagande av muta och tjänstebrott. Enligt tingsrätten saknas bevis för att han tagit emot pengar för att påverka stadens användning av förköpsrätten. Staten tvingas nu istället betala de åtalades rättegångskostnader på över 270 000 euro.

Östra Nylands tingsrätt gav domen i fallet på fredagen.

Också de båda bröderna som åtalades för att ha mutat Mäkinen frias av rätten.

Mäkinen var vid tiden för det misstänkta brottet, 2015, ordförande för stadsstyrelsen i Vanda och riksdagsledamot. När förundersökningen inleddes 2018 var han specialmedarbetare till justitieministern, men avgick då polisens utredning startade.

Ville inte att skulden lyfts upp på löpsedlarna inför riksdagsvalet

Det var i januari 2015 som Mäkinen fick 20 000 euro av två företagarbröder från Tusby. Den ena av dem har liksom Mäkinen suttit i riksdagen för Samlingspartiet men är inte längre riksdagsledamot.

Mäkinen var 2015 svårt skuldsatt och hans gudmor försökte via rätten driva in en skuld på 15 000 euro. Skulden härstammade från hans valkampanj inför riksdagsvalet 2011.

Mäkinens advokat skriver i svaret på åtalet att Mäkinen inte ville att gudmoderns stämningsansökan om skulden lyfts upp på löpsedlarna inför riksdagsvalet 2015. Därför behövde han snabbt kvittera bort den.

Han mindes då att den ena av företagarbröderna några år tidigare lovat hjälpa honom vid behov.

Gav 10 000 euro redan samma dag

Bröderna ställde upp och lånade 10 000 euro var i kontanter samma dag. Ett skuldbrev gjordes upp och i svaret på åtalet påpekar Mäkinen att han senare betalade tillbaka skulden med ränta.

Tack vare lånet kunde han snabbt betala sin skuld till sin gudmor, som drog tillbaka stämningsansökan från rätten.

Samtidigt som bröderna ställde upp för Mäkinen behandlade politikerna i Vanda om staden ska använda sig av sin förköpsrätt angående två tomter.

Ska ha försökt påverka användning av förköpsrätt

Tomterna ligger vid gränsen till Tusby och den ena broderns företag köpte dem i slutet av 2014, det vill säga 1-2 månader innan lånet till Mäkinen. Brödernas företag har tillsammans köpt fastigheter och byggnader i Vanda och Tusby för att kunna dumpa jord där.

Också Vanda stad ville ha området för att dumpa jord och staden ville därför använda sin förköpsrätt.

Enligt åklagarens version har bröderna genom att ge 20 000 euro till Mäkinen försökt påverka staden att inte använda sin förköpsrätt. Mäkinen var vid den här tiden ordförande för stadsstyrelsen i Vanda och hade enligt åklagaren makt över stadens förvaltning.

"Politikerna har bara teoretisk möjlighet att påverka"

Mäkinen själv förnekar det här i svaret på åtalet. Där lyfts fram att det verkliga besluten om användningen av förköpsrätt görs under tjänstemannaberedningen.

Efter att tjänstemännen har berett ett ärende finns bara en teoretisk möjlighet för politikerna att påverka beslutet, skriver Mäkinens försvarsadvokat.

I det här fallet beslöt stadsstyrelsen att använda sin förköpsrätt, vilket var i strid med Tusbybrödernas intresse. För den ena tomtens del bordlade stadsstyrelsen ärendet efter att den ena brodern skickade ett brev till politikerna.

Saknas bevis för fällande dom

Tingsrätten konstaterar att det saknas bevis för att summan på 20 000 euro i kontanter var en gåva. Enligt rättens bedömning var Mäkinens motiv att låna pengar av bröderna att han 2015 hade betalningsanmärkningar som skulle ha fördröjt eller stoppat ett vanligt kreditlån.

Det finns enligt tingsrätten inte heller bevis på att Mäkinen, när han tog emot pengarna, kände till att staden ville använda sin förköpsrätt.

Mäkinen fick pengarna den 22 januari 2015, men föredragsningslistan där ärendet om användningen av förköpsrätten finns mejlades ut först den 26 januari.

Förde bara fram sin åsikt som inlägg i debatten

Enligt rättens bedömning försökte Mäkinen inte heller särskilt aktivt föra fram att staden inte använder sig av förköpsrätten. Rätten skriver att han bara fört fram sin åsikt som en del av den politiska diskussionen och det är redan från tidigare känt att Samlingspartiet förhåller sig kritiskt till användningen av förköpsrätt.

För staten blev rättegången en dyr affär. Tingsrätten anser att staten ska ersätta Mäkinens rättegångskostnader på 105 000 euro samt brödernas rättegångskostnader på sammanlagt 167 500 euro. Totalt kostade rättegången alltså över en kvarts miljon euro.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln