Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Häcklöparen Lotta Harala åkte fast i dopningskontroll – fick i sig förbjudet ämne från kosttillskott

Från 2021
Uppdaterad 29.01.2021 17:58.
Lotta Harala är i fin löpform.
Bildtext Lotta Harala blev avstängd i tre månder.
Bild: All Over Press

Lotta Harala har avtjänat en tre månaders avstängning. Häcklöparen testade positivt efter en tävling i somras. ”Jag hoppas att ingen idrottare ska behöva uppleva samma mardröm”, säger Harala i ett pressmeddelande.

Det var i samband med GP-tävlingen i Esbo i augusti som häcklöparen Lotta Harala gav ett dopningsprov som visade spår av 5-methylhexan-2amin (1,4dimentylpentylamin).

Ämnet ska ha funnits i ett kosttillskott som hon använde före tävlingen. Enligt testet fanns en liten mängd av det förbjudna ämnet i kroppen och disciplinnämnden ansåg att det sannolikt inte påverkade hennes prestationsförmåga.

Disciplinnämnden ansåg också att Harala fått i sig ämnet oavsiktligt och hon har också kunnat bevisa att det kom från ett kosttillskott. Det förbjudna ämnet ska inte ha funnits i innehållsförteckningen.

”Det kreatin som jag vanligtvis brukar ta närmade sig sitt slut så de sista fem dagarna använde jag ett annat märke. Jag har också konsulterat min läkare om näring och tillskott. Blodprov har visat att jag behöver det”.

”Det är klart varifrån den förbjudna substansen kommer och jag har gjort allt för att få klarhet i saken. En idrottare har ändå ett väldigt stort ansvar”, säger Harala i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet.

Harala fick en avstängning på tre månader som började gälla den 13 oktober. Avstängningen löpte ut den 12 januari och hon är därmed fri att tävla igen.

”Jag hoppas att ingen idrottare i framtiden ska behöva uppleva samma mardröm. Därför betonar jag att man ska vara noggrann med de kosttillskott man använder”, säger hon.

Diskussion om artikeln