Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Är du ny i Åbo? - Nu finns en ny verksamhet för nyinflyttade unga Åbobor

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 11:02.
Andrea Södergård visar sin mobilskärm.
Bildtext Unga kan följa med programutbudet via instagram på "@frkaboland"
Bild: Isabel Nordberg / Yle

"Bekant i Åbo" är en ny verksamhet för nyinflyttade unga åbobor som vill bekanta sig med staden och samtidigt utvidga sin bekantskapskrets.

Verksamheten har kommit till genom ett samarbete mellan Röda Korset, Åbo fritisdssektors svenskspråkiga kultur- och motionstjänster och Luckans Unginfo.

Målet är att skapa flera fritidsaktiviteter och presentera kulturutbudet och idrottsutbudet i Åbo för unga i åldern 16-29. Samtidigt vill man också nå ut till unga som känner sig ensamma.

Andrea Södergård och Minna Hemgård står bredvid ett konstverk som föreställer en gul ko på Åbo stadsbiblioteks innergård.
Bildtext Minna Hemgård (till vänster) och Andrea Södergård (till höger) säger att verksamheten är till för alla ungdomar.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

- Alla unga får komma med som vill. Man måste inte vara nyinflyttad eller känna sig ensam för att delta, utan detta är till för alla, förklarar Minna Hemgård, kulturkoordinator vid Åbo stad.

Verksamheten kommer att ske virtuellt fram till slutet av mars, ifall coronaläget lättar kan programmet möjligtvis fortsätta utomhus på våren.

- Tanken var ju ursprungligen att vi skulle träffas och göra utflykter och besök tillsammans, men nu är det inte möjligt. Förhoppningsvis kan vi göra något tillsammans med ungdomarna på våren ifall situationen blir bättre, säger Hemgård.

Minna Hemgård står på Åbo stadsbiblioteks innergård med munskydd på.
Bildtext Minna Hemgård uppmanar unga till att dela med sig av sina önskemål.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Det virtuella utbudet kommer bland annat att bestå av: spelkvällar, frågestunder, virtuella kulturmöten, stöd för välmående och idrottstips.

- Vi kommer till exempel få virtuellt besök av Ida Ridberg från Åbo Svenska Teater och med hänvisning till idrottsutbudet så kommer Åbo stads motionssansvariga, Lilja Öhman, publicera videor med motionsutmaningar för deltagarna på olika platser i Åbo.

Nyinflyttade unga kan känna sig ensamma

Idén växte fram då arrangörerna alla funderade på hur coronakrisen kan ha lett till en ökad ensamhet bland ungdomarna i Åbo.

- Jag tror absolut att det finns många unga som känner sig ensamma och speciellt då man kommer in i en ny livssituation och då kan det kännas svårt att hitta ett eget nätverk, säger Andrea Södergård som jobbar med kommunikation och ungdomsarbete vid Röda Korset.

Mobilskärm som visar en bild på instagram.
Bildtext Andrea Södergård uppmanar alla som deltar i verksamheten att lägga till en hashtag med texten "bekantiåbo" ifall man publicerar bilder på sociala medier.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

I och med pandemin har vardagen förändrats i stor utsträckning för de unga. Södergård lyfter fram att studenter ofta hittar gemenskap via studentorganisationer, men i och med den rådande situationen har de flesta studentevenemang också inhiberats.

- Vi är nog oroliga för ensamheten bland unga just nu och vad för hälsoeffekter det kan få i framtiden, säger Södergård.

Södergård har själv erfarenhet av att vara nyinflyttad åbobo, och påpekar att hon då upplevde att det hade varit trevligt att lära sig mer om staden redan i ett tidigt skede.

- Då jag flyttade till Åbo för tio år sedan så tog det ganska länge innan jag lärde känna Åbo som stad. Var man kunde hitta trevliga rutter för promenader till exempel. Därför tycker jag det är kul att vi nu kan samlas och fundera tillsammans.

Andrea Södergård står på innergården vid Åbo stadsbibliotek med munskydd på.
Bildtext Andrea Södergård flyttade själv till Åbo för tio år sedan och skulle gärna ha deltagit i en verksamhet som denna då hon var nyinflyttad.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Diskussion om artikeln