Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Storspelande målvakten Andreas Palicka stoppade franska stjärnorna – Sverige klart för första VM-finalen på 20 år

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 15:27.
Andreas Palicka jublar
Bildtext Andreas Palicka gjorde en stormatch i det svenska målet.

Sverige går inte att stoppa i handbolls-VM. I semifinalen körde den svenska lagmaskinen över Frankrike och kommer därmed att spela om guldet på söndag. Det här är laget med stort L, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Sverige har imponerat i handbolls-VM med sitt nya landslag, och för första gången på tio år spelar man om medaljer i ett världsmästerskap.

Efter kvartsfinalsegern över Qatar ställdes de svenska spelarna mot tufft motstånd i semin – världslaget Frankrike som vunnit fyra av de sex senaste VM-turneringarna.

Men Sverige skrämdes inte av motståndet. Man spelade fördomsfritt, var bättre på alla områden och höll ledningen under praktiskt taget hela matchen. Efter 60 semifinalminuter stod Sverige som segrare med 32–26 och säkrade därmed sin första finalplats sedan 2001.

– Jag förstår mig inte på det här laget. Det är sjukt. Gubbarna har bestämt sig för att jobba för varandra och det gör vi. Det här är framtida världsstjärnor som vi ser på planen, säger målvakten Andreas Palicka till svenska TV6.

Galen räddning av Palicka

Frankrike saknade viktiga kuggar som Luka Karabatic och Timothey N´Guessan i semifinalen, och de som spelade fick se Andreas Palicka göra en stormatch.

Palicka har varit en av de absoluta nyckelspelarna för Sverige i turneringen och hans räddningar i första halvlek gjorde att laget roffade åt sig ledningen. Strax före paus gjorde Palicka en galen räddning då han var uppe med foten i samma höjd som krysset och parerade.

Sverige ledde som mest med fyra bollar i första halvlek och till paus gick man i ledning med 16–13. Tidigt i andra halvlek fick Frankrike ändå kontakt och låg bara under med en boll, men ganska så snabbt gjorde de svenska spelarna ett nytt ryck.

– Jag fick en liten skada i slutet av första halvlek, så jag tappade in lite bollar i andra men jag var aldrig orolig. Vi blir aldrig stressade och Frankrike kunde inte svara på vårt spel, säger Palicka.

Den svenska ledningen pendlade mellan tre och fem bollar under stora delar av andra halvlek, och när Adrien Dipanda drog på sig ett rött kort då tio minuter återstod var Frankrike nere för räkning.

"Laget med stort L"

Någon vändning var aldrig nära i slutminuterna. Sverige hade full kontroll och höll tämligen enkelt undan.

– Det här är stort. Jag är stolt, rörd och glad. Det här är laget med stort L och en maskin som spelar Frankrike av banan. Vi hade kontroll hela vägen och följde planen till punkt och pricka, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Sverige kommer att möta Danmark i finalen på söndag. Danmark slog Spanien i sin semifinal med 35–33.

– Vi ska göra samma på söndag som vi gjort i de tidigare matcherna i turneringen och så får vi se hur långt det räcker, säger Solberg.

Resultat, VM-semifinal:

Sverige – Frankrike 32–26 (16–13)
Spanien – Danmark 33–35 (16–18)

Diskussion om artikeln