Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s överläkare Hanna Nohynek om EMA:s beslut gällande Astra Zeneca: "Beslutet var en lättnad"

Från 2021
Institutet för hälsa och välfärds överläkare Hanna Nohynek i närbild.
Bildtext Överläkaren Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att EMA:s beslut var noga övervägt.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd drog en suck av lättnad då den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderade att Astra Zenecas coronavaccin godkänns för försäljning i EU-länderna, skriver Yle Uutiset.

– Beslutet var en lättnad. Man hade gått igenom forskningsdata väldigt noggrant. Utifrån uppgifterna beslutade experterna att vaccinet kan rekommenderas för användning inom EU, säger hon.

Nohynek följde noggrant med EMA.s presskonferens på distans. Myndigheten godkänner Astra Zenecas vaccin för över 18-åringar.

Enligt studier är vaccinets effektivitet kring 60 procent.

"Inga skäl att begränsa användningen"

Vaccinet kan tryggt ges också till äldre personer, enligt EMA:s experter.

– Då man väger vaccinets fördelar och nackdelar väger fördelarna mer, och då finns inga skäl att i nuläget begränsa användningen av vaccinet när det gäller äldre personer.

En del studier har pekat på att det inte finns tillräckligt med information om hur effektivt vaccinet fungerar på människor som är över 55 år gamla.

Vaccinet har ändå också påvisats skapa en immunrespons mot coronaviruset hos 55-åringar.

– Hos äldre personer fanns ganska bra med antikroppar. Utifrån det kan man indirekt komma att se att vaccinet fungerar för dem också, säger Nohynek.

Påverkar inte vaccineringsordningen

Alla EU-medlemsländer beslutar själv hur de vill agera med Astra Zenecas vaccin. Det innebär att ett land kan besluta att över 65-åringarna vaccineras med de två andra vaccinerna som redan finns på marknaden.

Många länder väntas ändå inte fatta ett sådant beslut i och med att det råder en stor brist på coronavacciner.

– Till exempel i Storbritannien så dör det just nu 1 600 personer i dagen i covid-19. Om Astra Zenecas vaccin skulle förbjudas för äldre personer där, och det inte fanns tillräckligt med vacciner, skulle det bli svårt att motivera begränsningen ur ett folkhälsoperspektiv.

Storbritanniens läkemedelsmyndighet har gett ett tillstånd att vaccinera alla över 18 år med Astra Zenecas vaccin.

Finland väntas få sina första partier av Astra Zenecas vaccin i början av februari. Då borde 200 000 vaccindoser kunna användas.

Fördelen med Astra Zenecas vaccin är att försvaringen inte kräver lika kalla förhållanden som de andra coronavaccinerna. Det är därför lättare att transportera och distribuera vaccinet, också på mer glesbebodda områden.

Artikeln är en översättning av Yle uutisets artikel "Huojentava ja viisas päätös" – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek odottaa Astra Zenecan rokotteita Suomeen helmikuun alussa" skriven av Paula Tiessalo. Översättningen gjordes av Saga Mannila.

Diskussion om artikeln