Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU kavlade upp ärmarna i vaccinkonflikten – försökte begränsa export av vaccin mellan Irland och Nordirland, men backar efter kritik

Från 2021
En vårdare med en burk Astra Zenecas coronavaccin i handen.
Bildtext EU ville få tillgång till Astra Zenecas coronavaccin som tillverkats i Storbritannien, men lyckades inte. Efter det ville man begränsa exporten av vaccin mellan Irland och Nordirland.

Bristen på Astra Zenecas coronavaccin har skapat gräl mellan EU och Storbritannien – bara en månad efter att man enats om Brexitavtalet.

EU hotade åberopa paragraf 16 i Brexitavtalet, vilket skulle begränsa den fria rörligheten av varor mellan Irland och Strorbritannien (paragrafen fastställer fri export utan tullkontroller mellan Irland och Nordirland). Det här för att blockera exporten av vacciner som produceras i EU:s anläggningar till Nordirland.

EU beskrev det här som en "skyddsåtgärd" i ett försök att "hålla medlemsländernas vaccinutveckling på rätt spår". EU ville inte att Storbritannien skulle få in vaccin via "bakdörren", det vill säga genom export till Nordirland.

Unionens drag kommer efter att läkemedelsbolaget Astra Zeneca meddelat att man inte vill leverera coronavaccin tillverkat i Storbritannien till EU.

Skarp kritik från Storbritannien, Irland och WHO

EU drog sig däremot tillbaka efter kritik från både Storbritannien och Irland. Den brittiska premiärministern Boris Johnson uttryckte sin oro till EU-chefen Ursula von der Leyen, vilket bar frukt.

– Kommissionen kommer se till att protokollet mellan Irland och Nordirland (som är en del av Brexitavtalet) inte påverkas, meddelade EU-kommissionen sent på fredagskvällen.

Storbritannien och Irland var inte de enda som kritiserade EU:s försök att övervaka och stänga exporten. Även Världshälsoorganisationen WHO riktade kritik mot unionen.

WHO beskrev EU:s drag som en del av en "mycket oroväckande trend" som kan "äventyra den globala försörjningskedjan för vacciner".

– Vi skyddar inte oss från något specifikt land. Och vi tävlar inte heller med något annat land, insisterade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides efter kritiken.

Ursula von der Leyen och Boris Johnson passerar en EU-flagga i kommissionsbyggnaden i Bryssel.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väckte "stor oro" kring EU:s försök att begränsa exporten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU backade alltså från att åberopa paragraf 16 i Brexitavtalet, men kommissionen säger ändå att "EU kommer överväga att använda alla verktyg till sitt förfogande" om det finns vacciner som kringgår det europeiska systemet.

I Brexitavtalet ingår det att såväl EU som Storbritannien kan åberopa paragraf 16 om den fria exporten leder till "allvarliga bestående ekonomiska, samhälleliga eller miljömässiga svårigheter".

Gräl mellan EU och Astra Zeneca då britterna får mer vaccin än EU

Coronavaccinet av läkemedelsjätten Astra Zeneca godkändes i går i EU. Bolaget har däremot haft problem med leveranserna och därför kommer 60 procent färre vaccindoser att levereras till EU.

Astra Zeneca har också hänvisat till produktionsproblem, vilket leder till färre vacciner. Bolaget har ändå haft två fabriker igång i Storbritannien, vilket väckt ilska inom EU.

EU har krävt att Astra Zeneca levererar vaccin från de brittiska fabrikerna, men bolaget har vägrat göra det eftersom "EU har sin produktionskedja och Storbritannien har sin".

Storbritannien har lyckats vaccinera betydligt fler mot covid-19 än EU.

Källor: AFP, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln