Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormningen av Capitolium i USA: Justitieministeriet har väckt de första åtalen – FBI letar efter de som placerade bomber nära byggnaden

Från 2021
En man i cowboyhatt står framför Capitolium i USA. Han bär en scarf med USA:s flagga över ansiktet, på hans jacka står det "Proud boys".
Bildtext De två åtalade tillhör den högerextrema gruppen Proud Boys.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s Justitieministerium har väckt de första åtalen för konspiration med anledning av stormningen av Capitolium. Samtidigt meddelar FBI att man ger en saftig belöning till den som kan komma med information om bomberna som placerades nära byggnaden.

Justitieministeriet har väckt åtal mot två medlemmar i den högerextrema gruppen Proud Boys. De två anklagas bland annat för att ha konspirerat i syfte att hindra polisens arbete.

Polis hittade manualer för hur man bygger bomber i en av de åtalades bostad.

Hittills har över 135 personer gripits i samband med upploppet i början på januari.

Däremot pågår fortfarande letandet efter den person eller de personer som hämtade två rörbomber till Capitolium kvällen före stormningen.

FBI höjer belöningssumman

Den federala polismyndigheten FBI har ett flertal gånger bett om tips från allmänheten för att hitta gärningsmannen/gärningsmännen, men utan resultat.

FBI utlovar belöning till den som kan komma med tips. Belöningssumman har nu höjts till 100 000 dollar. Ursprungligen handlade det om 75 000 dollar.

FBI misstänker att rörbomberna var avsedda att försvåra polisernas arbete. Av någon orsak exploderade aldrig bomberna.

Fem personer dog i samband med stormningen av Capitolium. En av de döda är en polis.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln