Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militären i Myanmar avvisar misstankar om en förestående kupp – lovar att följa lagen

Från 2021
Uppdaterad 30.01.2021 14:12.
Armékommendören Min Aung Hlaing ( i mitten) som nyligen besökte en flottbas, försäkrar nu att militären kommer att respektera grundlagen.
Bildtext rmékommendören Min Aung Hlaing ( i mitten) som nyligen besökte en flottbas, försäkrar nu att militären kommer att respektera grundlagen.
Bild: LYNN BO BO

Militären i Myanmar lovar att upprätthålla konstitutionen och att följa lagen, efter utbredd oro för att arméledningen förbereder en militärkupp. Flera västländer samt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade militären för att genomföra en kupp i Myanmar, som i nästan 50 år styrdes av en brutal militärjunta.

Alarmerande rykten om en omedelbart förestående kupp kom igång efter att militärledningen den här veckan varnade för allvarliga följder om arméledningens misstankar om valfusk inte togs på allvar.

Regeringschefen Aung Sang Suu Kyis styrande parti, det Nationella demokratiska förbundet, fick en jordskredsseger i valet i november och arméns hotelser kom inför invigningen av det nya parlamentet den 1 februari.

En militär talesman vägrade tidigare i veckan att utesluta möjligheten av ett kuppförsök då han varnade att armen "kanske tvingas agera."

Armékommendören General Min Aung Hlaing spädde på med ett uttalande som antydde att militären vill häva grundlagen från år 2008, som innebar det första steget till en återgång till demokrati efter nära 50 år av militärstyre.

Min Aung som betraktas som den mäktigaste personen i Myanmar, sade i ett tal i onsdags att "landets grundlag kunde hävas under vissa omständigheter."

Omvärlden reagerade med stor oro ett dussintal länder och organisationer, bland dem EU och USA anslöt sig på fredagen till FN-chefen Antonio Guterres uppmaningar om att militären bör "följa demokratiska normer."

Militären som går under namnet Tatmadaw, försäkrade snabbt att generalens uttalande har missförståtts.

- Tatmadaw värnar om år 2008 års konstitution och kommer att följa lagen. En del organisationer och medier antog vad de ville och skrev att Tatmadaw vill häva grundlagen, meddelade militärledningen i ett uttalande på lördagen.

Promilitär manifestation i Myanmar - Spela upp på Arenan

Det styrande Nationella demokratiska förbundet säger att det nöjer sig med militärens garantier.

- Uttalandet var passande, vi vill att militären accepterar folkets önskan vad gäller valet, konstaterade partiets talesman Myo Nyunt.

Landets valkommission försäkrar också att parlamentsvalet i november var fritt och rättvist och att det inte förekom valfusk i sådan omfattning att det skulle ha påverkat valets utgång eller trovärdighet.

Aung San Suu Kyis Nationella demokratiska förbund vann 83 procent av platserna i parlamentet som stod på spel i valet.

En fjärdedel eller 25 procent av platserna i parlamentet är automatiskt vikta för militärens representanter, enligt grundlagen.

Armén kontrollerar också tre nyckelministerier samt stora delar av ekonomin och den demokratiskt valda regeringen befinner sig allt mer på kollisionskurs med militären i och med sin klara valseger.

Omvärlden har i alla fall inte längre anledning att oroa sig, eftersom en omedelbar kupp verkar osannolik, ansåg den i Myanmar baserade analytikern Richard Horsey.

- Det verkar som om militären i Myanmar har tagit steg tillbaka från sina hotelser. Hur man ska tolka det och vad det innebär för stabiliteten i fortsättningen, beror på detaljerna i scenerna, som inte är klara än.

Källor; Reuters, AFP

Diskussion om artikeln