Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fantasifulla skidåkare hittar på vad som helst för att komma till Alperna i coronatider

Från 2021
Österrikisk skidpist som badar i solljus
Bildtext Österrike lockar också i coronatider.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Österrike kämpar med unga skidturister som trotsar coronanedstängningen och tar sig till den populära skidorten S:t Anton i Tyrolen för att njuta av snön.

Borgmästaren i S:t Anton har redan länge uttryckt oro för anstormningen av skidturister och kommenderade i går kväll ut 15 poliser i staden för att leta reda på coronabrottslingar.

Polisen påträffade 96 skidåkare från olika länder i S:t Anton. De hade tagit sig till skidorten från bland annat Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Irland, Rumänien, Polen och Australien.

Ungdomarna påstod för polisen att de var i S:t Anton för att leta efter jobb, trots att inga jobb just nu finns på grund av coronapandemin.

Skidåkarna fick drygt 2 000 euro i böter för att de bröt mot coronarestriktionerna.

Total nedstängning på grund av höga coronasiffror

Österrike med sina 9 miljoner invånare har under pandemins gång rapporterat totalt 413 000 fall av smitta och 7 700 dödsfall. Efter en dyster höst har coronasiffrorna nu ändå börjat sjunka.

Landet har befunnit sig i sin tredje nationella nedstängning sedan den 26 december.

Dessutom har strikta inreseregler varit i kraft från den 19 december till den 10 januari för att avskräcka skidturister. Ankommande från så gott som alla europeiska länder påfördes sträng karantän.

Men under de senaste veckorna har de österrikiska myndigheterna kunnat iaktta hur skidåkarna blivit allt fantasifullare i försöken att hitta kryphål. Kryphålen handlar ofta om jobb eller träning i Tyrolen.

Hotellen håller stängt för vanliga turister men är öppna för affärsresande och folk som deltar i kurser för skidlärare till exempel - och de här möjligheterna har utnyttjats.

Diskussion om artikeln