Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK får försöka nå slutspelet via nedre slutserien – Jac Karlsson i BK-46 ser fram emot handbollsvåren: "Spännande att möta Cocks och Dicken med vårt nya lag"

Från 2021
Uppdaterad 05.02.2021 18:40.
Jac Karlsson kastar en boll.
Bildtext Jac Karlsson i BK-46 gjorde sju mål, lagkamraten Nico Rönnberg åtta.
Bild: Patric Westerlund / Yle

I herrarnas handbollsliga hade HIFK möjlighet att knipa en plats i den övre slutserien genom att hemmabesegra BK-46. Trots en vass start gick det inte vägen. Jac Karlsson i BK-46 ser fram emot att få möta de övriga tungviktarna Dicken och Cocks då cupfinalen väntar och insatserna i ligan växer.

HIFK fick en bra start mot BK-46. Efter 18 spelade minuter ledde HIFK med 12–10, men därefter vände BK-46 med sex raka mål till 16–12. I halvtid ledde Karislaget med 18–14. I andra halvlek kom HIFK aldrig i kapp och BK-46 vann till sist med 38–30.

Matchen var den sista i grundserien och redan på förhand stod det klart att BK-46 kommer att sluta trea och fortsätta i den övre slutserien.

För HIFK var insatserna större. Med en seger hade HIFK passerat SIF och gått upp på fjärde plats. I och med förlusten blir det ändå spel i den nedre slutserien.

– Vi mötte ett jätteduktigt lag. De har vassa spelare. 38 insläppta mål berättar allt. Gör man 30 mål borde man vinna. I dag lyckades vi inte i defensiven, det var den största skillnaden, säger HIFK:s tränare Jaakko Horelli till Yle Sporten efter matchen.

– Vi slappnade av lite och gjorde lite för många tekniska misstag. BK började kontra in mål på mål och då blev det svårt för oss.

För HIFK väntar tuff träningsperiod

HIFK har fortfarande chans att få spela om medaljerna. I kvartsfinalerna ställs trean och fyran i den övre slutserien mot ettan och tvåan i den nedre.

– Vi har fortfarande allt i egna händer, vi kan nå slutspelet, säger Horelli.

– Nu ska vi satsa på att vinna den nedre slutserien. Nu väntar hård träning i två veckor. Sedan fortsätter matcherna.

Jac Karlsson i BK-46 gjorde sju mål och var rätt så belåten med insatsen. Då matchen mot HIFK var betydelselös handlade det mest om att vässa formen inför vårens viktiga matcher.

– Vi har fått in lite nya spelare efter jul. Alla matcher som vi kan få före slutspelet har vi nytta av, säger Karlsson till Yle Sporten.

Ny målvakt i BK-46

I onsdags vann BK-46 i cupen över HIFK och gick till final. Då var segermarginalen bara två mål.

– I dag tog vi vara på våra chanser. Så enkelt kan det vara i handboll. De hade jättemånga räddningar senast, därför var det så jämnt. I dag var målvaktsduellen ganska jämn och därför vann vi rätt så klart.

Oscar Snellman vaktade BK-målet säsongen 2018–19 och var nu tillbaka mellan Karislagets stolpar.

– Vi har en ny målvakt då vi har två målvaktsskador. Vår målvakt har varit med på en träning. Han har inte spelat handboll på rätt så länge, säger Karlsson.

Det är fortfarande oklart vem som vaktar BK-målet i nästa match. För tillfället går de två ordinarie valen Mikael Heinonen och Theodotos Christou skadade.

Dicken, Cocks och BK-46 i en klass för sig

Dicken vann grundserien före tvåan Cocks och trean BK-46.

– Det har varit ganska jämnt i toppen. Dicken har vunnit det som de ska vinna. Cocks och vi har förlorat några matcher. Det ser jämnt ut inför slutspelet och hoppas att det kommer i gång.

Cocks, Dicken och vi är ganska jämna

Om en vecka spelar BK-46 cupfinal. Cocks och Dicken gör upp om den andra finalplatsen på onsdag.

– Nu börjar det roliga. Nästa helg väntar en cupfinal och sedan väntar slutspelet. Det är det här vi tränar för på sommaren, dessa viktiga och stora matcher. Vi ser fram emot det, säger Karlsson

Han tror att det blir jämnt såväl i cupen som i ligan.

– Cocks, Dicken och vi är ganska jämna då vi fått in förstärkningar. Det ska bli spännande att möta Cocks och Dicken med vårt nya lag.

Grundserietabellen:

  1. Dicken, 26 poäng (13 matcher)
  2. Cocks, 24 poäng (14 matcher)
  3. BK-46, 18 poäng (13 matcher)
  4. SIF, 11 poäng (13 matcher)
  5. HIFK, 9 poäng (13 matcher)
  6. GrIFK, 8 poäng (12 matcher)
  7. ÅIFK, 4 poäng (14 matcher)
  8. HC Tallinn, 0 poäng (8 matcher)

Resultat:

HIFK–BK-46 30–38 (14–18)

HIFK: Kristo Voika 8, Niclas Ahlgren 7, Oscar Udd 4, Kristian Jansson 3, Vladimir Knopinskij 3, Samuel Alexandersson 2, Viktor Grönmark 1, Jasse Kettunen 1, Erkka Näntö 1.

BK-46: Nico Rönnberg 8, Jac Karlsson 7, Oliver Nordlund 5, Kenneth Dahlberg 4, Albert Lindholm 3, Robin Sjöman 3, Sebastian Säkkinen 3, Stefan Trpchevski 2, Linus Lindberg 1, Nicholas Mavrostomos 1, Linus Sjöman 1.