Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya fall av corona hos patienter på Vasa centralsjukhus – har antagligen smittats på sjukhuset

Från 2021
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n pesupaikalla.
Bildtext Arkivbild. Coronasmitta har konstaterats bland inlagda patienter vid VCS. Alla berörda hålls nu isolerade och personal sitter i karantän.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

På lördagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om totalt sju nya coronafall under det senaste dygnet. Två av fallen är patienter som för tillfället är inlagda som patienter på centralsjukhuset.

Under fredagen informerade Vasa sjukvårdsdistrikt om att coronasmitta har konstaterats hos sex arbetstagare på Vasa centralsjukhus samt hos patienter som vårdas på två av sjukhusets avdelningar.

Efter det har ytterligare två inlagda patienter konstaterats smittade.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta berättar att det handlar om Vasabor.

- Det handlar om två patienter från Vasa som nu testat positivt. De har sannolikt smittats på sjukhuset, säger Kaukoranta till Yle Pohjanmaa.

En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

För att förhindra smittspridning sattes tiotals personer i karantän redan på fredagen. Sjukhuset underrättar även de berörda patienternas anhöriga.

- Det är verkligen ingen bra sak att vi fått in smittan på sjukhuset, säger Kaukoranta.

Läkare förhoppningsfull

Peter Nieminen är chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus. Han tror att sjukhuset reder ut situationen med de åtgärder som sattes in på fredagen och att verksamheten vid sjukhuset i stort sett kommer att fungera normalt nästa vecka.

Under fredagen beslöt man att tillsvidare hålla den kirurgiska avdelningen A3 stängd. Samtidigt placerade man ut avdelningens patienter på andra avdelningar, men ifrågavarande patienter hålls isolerade.

- Dessutom har vi personal i karantän för säkerhets skull. Då de testats kommer vi säkert att kunna börja fungera mer som normalt igen. Vi planerar inga större ändringar i den kirurgiska verksamheten, säger Nieminen.

Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Peter Nieminen är chefsöverläkare vid VCS.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Att det senaste dygnet bara gett sju nya fall totalt i sjukvårdsdistriktet vågar Nieminen ändå inte hurra högt över.

- Mängden kan kännas som en lättnad efter den här veckan, då det gått stadigt utför. Tyvärr brukar det ändå vara så att det kommer färre nya fall en dag och sedan genast fler följande dag. I snitt har vi haft tio eller femton nya fall per dag på sistone, säger Nieminen.

Många testade sig på fredagen och nu dröjer svaren

Under fredagen togs närmare 500 coronatester i Vasa sjukvårdsdistrikt. Siffran är ovanligt hög. Samtidigt meddelar distriktet att svar på coronatest nu fås med viss fördröjning.

Enligt Heikki Kaukoranta beror det på att coronaläget också på andra håll i landet nu är sämre och det är rusning vid det laboratorium i Tammerfors, där merparten av proverna från Vasa sjukvårdsdistrikt analyseras.

Exempelvis situationen i Jyväskylä bidrar säkert till fördröjningen, tror Kaukoranta.

Den här texten baserar sig på artikeln Koronavirustartuntoja todettu jälleen kahdella uudella potilaalla – saivat tartunnan todennäköisesti Vaasan keskussairaalasta skriven av Mirva Ekman/Yle Pohjanmaa. Översättning, bearbetning och ytterligare intervju med Heikki Kaukoranta av Moa Mattfolk/Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln