Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt bakslag för Iivo Niskanen i Falun när Aleksandr Bolsjunov skruvade upp farten och vann – en britt värst drabbad i kaoslopp, förd till sjukhus efter rejäl krasch

Från 2021
Uppdaterad 30.01.2021 18:30.
Se kollisionerna som präglade herrarnas masstart i Falun! - Spela upp på Arenan

Den klassiska masstarten gav inte det svar som Iivo Niskanen ville ha. Aleksandr Bolsjunov vann – trots att han stod på öronen. Efter loppet får banorna i Falun kritik. "Jag är först och främst väldigt glad för att jag har sex killar som inte har dragit på sig en skada", säger Norges landslagstränare.

Femton kilometer klassiskt – Iivo Niskanens absoluta favoritdistans.

Men med ett relativt lätt spår i terrängen runt Lugnets skidstadion i Falun hade Niskanen inga verktyg att jobba med i masstarten. Finländaren var uppe i täten i ett skede av loppet, men hans position när Aleksandr Bolsjunov ökade farten på sista varvet var för dålig.

Niskanen, som var chanslös i fredagens lopp efter Finlands vallafiasko, var också långt borta från tätstriden i dag.

På det sista varvet sprack klungan när Bolsjunov väl stack. Då var Niskanen och resten av finländarna tama.

Ingen finländare tog sig in bland de tio främsta – en missräkning för det blåvita herrlaget. Niskanen blev bara tredje bästa finländare i loppet när han gick i mål som 19:e man.

– Det här var verkligen inte den bästa versionen av Iivo, säger Yles expert Kalle Lassila.

Ristomatti Hakola spurtade bäst av finländarna och slutade 14:e – drygt tio sekunder från pallen. Även Perttu Hyvärinen slog Niskanen i masstarten.

– Det var en svår tävling – och till och med farlig. Jag hamnade långt bak och min egen åkning räckte inte i sista motluten. Som tur kom jag i alla fall härifrån hel, säger Niskanen i skidförbundets intervju.

"Helt hopplöst"

Herrloppet i Falun präglades av krascher. Allra värst gick det för Andrew Young.

Britten fördes till sjukhus efter en våldsam krasch. Det uppgavs att han bröt lårbenet, men enligt norska medier klarade sig Young från en så tuff skada. Däremot är han blåslagen och han kan ha andra skador.

– Emil Iversen snackade om att en britt åkte in i reklamskyltarna. Det var alltså han? Vilken skitdag för oss britter. Jag har gått runt och varit sur på mig själv här efteråt, men då är det nog värre med Andrew. Jag behöver nog gå och ta reda på vad som hänt med honom, säger Andrew Musgrave till Sportbladet.

Läskig krasch satte punkt för Andrew Youngs lopp i Falun - Spela upp på Arenan

Åkarna pratar om att det är isigt i spåret och det gjorde att tävlingen blev farlig.

– Jag är först och främst väldigt glad för att jag har sex killar som inte har dragit på sig en skada som stoppar dem från VM. Det här var farligt, säger Norges landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NRK.

– Det var många fall. Helt hopplöst, egentligen. Det var ett svårt lopp, säger Johannes Høsflot Klæbo.

Det brittiska landslagets tränare Jostein Vinjerui har pratat med Young, men får inte besöka sjukhuset på grund av coronaregler. Vinjerui ställer sig kritisk till hur lördagens lopp genomfördes.

– Vi visste på förhand att det skulle bli "mayhem". Om man har en masstart på en så här kort distans måste det vara en tillräckligt tuff bana. De här fallen ödelade loppet för många, säger han till NRK.

Bolsjunov skakade av sig resten

För andra dagen i rad var det Bolsjunov som gick i mål som snabbaste åkare. Den ryske världscupledaren har visat att han har skakat av sig förra helgens debacle i Lahtis med besked.

Bolsjunov var dessutom inblandad i ett av fallen på det fjärde varvet. Med fem kilometer till mål var ryssen 26:e, men han tog sig snabbt framåt genom fältet och på spurtvarvet kroknade de flesta.

Det var bara Pål Golberg som orkade haka på Bolsjunov i de sista stigningarna in mot stadion, men ryssen visade var skåpet ska stå och stakspurtade hem en ny förstaplats.

Bakom Bolsjunov satte Klæbo målgången bäst och gick förbi Golberg.

Före bästa finländare passerade mållinjen gick fem ryssar, fyra norrmän, tre svenskar och en italienare i mål.

Längdåkning, världscupen:

15 km (k), masstart:
1) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland 35.16,3
2) Johannes Høsflot Klæbo, Norge + 0,4
3) Pål Golberg, Norge + 0,4
4) Emil Iversen, Norge + 4,0
5) Sjur Røthe, Norge + 4,3
6) Francesco De Fabiani, Italien + 4,9
---
14) Ristomatti Hakola, Finland + 10,4
18) Perttu Hyvärinen, Finland + 14,0
19) Iivo Niskanen, Finland + 14,7
39) Markus Vuorela, Finland + 44,7

Juho Mikkonen kom inte till start.

Artikeln uppdaterad klockan 18.31 med informationen om att Andrew Young inte bröt lårbenet.

Diskussion om artikeln