Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilkka Herola visar stark form med veckor till VM – backhoppningen stämde och då kom en ny pallplats i världscupen

Från 2021
Uppdaterad 30.01.2021 18:13.
Ilkka Herola åker skidor.
Bildtext Ilkka Herola.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Formen och resultaten pekar rakt uppåt för Ilkka Herola. Finländaren tog vinterns andra pallplats – och den starka insatsen i backhoppningen var dagens stora glädjeämne.

Är Ilkka Herola det största blåvita medaljhoppet i skid-VM i Tyskland?

När man ser till form och placeringar är frågan befogad. Ilkka Herola är den enda finländaren som kan visa upp individuella pallplatser i de olika världscuperna.

I lördagens tävling i världscupen i nordisk kombination tog Herola säsongens andra pallplats. Finländaren hade andraplatsen på gaffeln, men japanen Akito Watabe var starkare sista kilometer och körde i mål som tvåa i Seefeld.

– Som helhet var dagen bra, men skidmomentet var inte bra. Jag måste analysera om det är något i kroppen som inte fungerade eller om jag valde fel skidor, men det lönar sig inte att dra för långtgående slutsatser. Efter morgondagens tävling vet jag säkert mer, säger Herola i skidförbundets intervju.

Klarade inte av att rycka

Herola är en erkänt stark längdåkare, men i dag bäddade han framför allt bäddade bra i backmomentet. Herola fick upp 99 meter och startade som trea i skidspåret.

Han hade ungefär en halvminut fram till Watabe i spåret, men inte ens halvvägs var han ikapp. Sedan räckte inte krafterna till för att köra ifrån Watabe.

Japanen kunde svara på Herolas ryckförsök och när duon närmade sig målområdet hade finländaren bränt sitt bästa krut. Watabe spurtade bättre och Herola såg slaget förlorat.

Norrmannen Jarl Magnus Riiber ledde efter backhoppningen och vann klart.

Nordisk kombination, världscupen:

1) Jarl Magnus Riiber, Norge 24.12,3
2) Akito Watabe, Japan + 33,3
3) Ilkka Herola, Finland + 34,5
4) Eric Frenzel, Tysland + 56,9
5) Vinzenz Geiger, Tyskland + 57,1
6) Fabian Riessle, Tyskland + 59,5
---
46) Wille Karhumaa, Finland + 4.57,6

Diskussion om artikeln